Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To skutt i nye Ferguson-opptøyer

Nye sammenstøt i natt.

ARRESTERT: Det kom i natt til nye sammenstøt mot demonstranter og politi i Ferguson. Noen demonstranter ble også arrestert. AP Photo/Charlie Riedel
ARRESTERT: Det kom i natt til nye sammenstøt mot demonstranter og politi i Ferguson. Noen demonstranter ble også arrestert. AP Photo/Charlie Riedel Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FERGUSON (Dagbladet): Siden en politimann i Ferguson i Missouri lørdag for en drøy uke siden skjøt og drepte den ubevæpnede afroamerikanske Michael Brown, har det kommet til en rekke voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politiet.

Dagbladet er til stede i Ferguson og var vitne til at det amerikanske heimevernet rullet inn med militære kjøretøyer for å bistå politiet i den stadig mer eksplosive situasjonen. Lenge var demonstrasjonene fredelige mens tungt bevæpnet politi tok stilling. Ved 6-tida norsk tid kom det til sammenstøt og politiet nølte ikke med å bruke tåregass mot demonstrantene.

På morgenkvisten norsk tid bekreftet også politiet overfor CNN at en person er skutt, men detaljene rundt denne hendelsen er foreløpig uklare.

- To demonstranter er skutt og kjørt til sykehus. Det var ikke noe politi involvert i disse episodene, sier politisjef Ron Johnson til TV-kanalen.

Han sier at det var utrygt i området i natt, og at det ikke kan fortsette slik. Johnson mener natta var utrygg både for demontranter og politifolk.

Gråter Mange beboere er svært opprørte.

ARRESTERT: Getty Images-fotograf, Scott Olson, ble arrestert under demonstrasjonene i Ferguson mandag. Ifølge politiet ble han pågrepet fordi han ikke befant seg på de områdene politiet ønsket at pressen skulle befinne seg. Foto: REUTERS/Joshua Lott
ARRESTERT: Getty Images-fotograf, Scott Olson, ble arrestert under demonstrasjonene i Ferguson mandag. Ifølge politiet ble han pågrepet fordi han ikke befant seg på de områdene politiet ønsket at pressen skulle befinne seg. Foto: REUTERS/Joshua Lott Vis mer

- De trenger ikke militæret her. Det er allerede for truende. Folk bare demonstrerer fredelig og uttrykker vår smerte. Militæret kommer til å starte trøbbel. Det er snikskyttere på takene, sier beboer Del Beard til Dagbladet

Hun er så opprørt at hun gråter.

- Dette må stoppe. De må sikte politimannen og rette opp all diskrimineringen. Det gjør du ikke med snikskyttere, sier Beard.

Noen titalls demonstranter er så langt arrestert, men også pressefolk, som har strømmet til St. Louis-forstaden fra hele verden, har opplevd å bli truet og arrestert av hardhendt politi.

Bundet fast TV-bilder fra CNN i natt norsk tid viser pressefotograf Scott Olson fra bildebyrået Getty Images med hendene stripset fast på ryggen. Ifølge politiet skal han ha blitt pågrepet for å ha oppholdt seg på et sted politiet ikke ønsket at pressen skulle oppholde seg.

Natt til mandag rapporterte flere journalister at de var blitt pågrepet, truet eller på annet vis hindret i å dekke saken.

Blant de arresterte natt til mandag norsk tid var Neil Munshi, som jobber for Financial Times, Rob Crilly fra Daily Telegraph og Robert Klemko fra Sports Illustrated. De tre skal ha forsøkt å få informasjon fra politiet da sjefen for Missouri State Highway Patrol (utrykningspolitiet), Ron Johnson, beordret dem fengslet. Alle tre bundet fast med strips på hendene før de så ble løslatt kort tid etterpå, skriver Washington Post.

Truet med våpen Samme kveld ble en frivillig radioreporter for Argus Radio, Mustafa Hussein, truet med våpen av en ikke navngitt politimann selv om han identifiserte seg som presse.

OPPRØRT: Beboer Del Beard (t.v.) er dypt rystet over at militæret settes inn mot demonstrantene i Ferguson. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
OPPRØRT: Beboer Del Beard (t.v.) er dypt rystet over at militæret settes inn mot demonstrantene i Ferguson. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

- Kom deg til helvete ut herfra og slå av det lyset, ellers kommer du til å bli skutt med denne, roper politimannen i lydopptaket og vil ha journalisten til å slå av lykta på kameraet han bærer.

Journalister fra Al-Jazeera opplevde forrige uke å bli beskutt av politiet med gummikuler, og flere journalister har begynt å bruke skuddsikre vester og gassmasker i de voldelige sammenstøtene.

Den profilerte ankermannen til MSNBC, Chris Hayes, skriver på Twitter at politiet truet med å bruke pepperspray mot ham dersom han ikke flyttet seg.

I forrige uke ble også to journalister fra Washington Post og Huffington Post arrestert da de satt inne på en McDonald's-restaurant og arbeidet. Politiet kom inn på restauranten og ba alle om å komme seg ut. Begge ble løslatt etter kort tid og uten noen form for siktelse eller politirapport.

Sender justisministeren Mandag sendte guvernør Jay Nixon inn det amerikanske heimevernet for å bidra til å kontrollere demonstrantene, og saken har vokst seg så stor at selv president Barack Obama nå er dypt involvert.

- La meg oppfordre til å søke forståelse. La oss søke helbredelse heller enn å skade hverandre, sa presidenten på en pressekonferanse mandag kveld norsk tid.

RYKKER INN: Det amerikanske heimevernet rykket i natt norsk tid inn i Ferguson i Missouri etter mer enn en uke med demonstrasjoner. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
RYKKER INN: Det amerikanske heimevernet rykket i natt norsk tid inn i Ferguson i Missouri etter mer enn en uke med demonstrasjoner. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Han varsler at justisminister Eric Holder vil komme til Ferguson onsdag for å møte FBI-agenter og andre ansatte i det amerikanske justisdepartementet som foretar en uavhengig etterforskning av drapet på Brown.  Holder skal også møte representanter for politiet og ledere i lokalsamfunnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media