MILJØKATASTROFE: En innbygger i lansbyen Kolontar i Ungarn vasser i gift rødt slam etter utslipp fra en fabrikk som produserer aluminiumoksid. Foto: Scanpix
MILJØKATASTROFE: En innbygger i lansbyen Kolontar i Ungarn vasser i gift rødt slam etter utslipp fra en fabrikk som produserer aluminiumoksid. Foto: ScanpixVis mer

To små barn druknet i giftslam i Ungarn

Minst fire personer, inkludert to små barn, har mistet livet av utslipp av giftig, rødt slam fra fabrikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Minst sju landsbyer er rammet, og tre av dem er delvis oversvømmet av slammet. Ungarske myndigheter erklærte tirsdag unntakstilstand i tre fylker vest i landet som følge av det giftige utslippet 160 kilometer vest for Budapest.

Druknet i slam Katastrofen skjedde da et damanlegg for slam fra produksjon av aluminiumoksid på fabrikken Ajkai Timfoldgyar brast mandag

Fire personer er bekreftet omkommet, blant dem to barn på ett og tre år. I tillegg er seks andre savnet og rundt 120 personer skadd. Unntakstilstand er innført i fylkene Veszprém, Gyor-Moson-Sopron og Vas.

Det antas at de omkomne har druknet i det røde og giftige slammet.

Flere hundre mennesker er evakuert, ifølge den nasjonale krisemyndigheten NDU.

Rundt 600.000 - 700.000 kubikkmeter slam rant ut fra damanlegget.

Kritisk for flere En rekke personer er kjørt til sykehus, og for åtte av de skadde skal situasjonen være alvorlig. Myndighetene frykter at dødstallet skal stige.

Ordfører i byen Devecser forteller til nyhetsbyrået MTI at mellom 80 og 90 personer er fraktet til sykehus med kjemiske brannsår og øyeirritasjoner.

Alkalisk reaksjon Slammet fra aluminiumsproduksjonen inneholder tungmetaller som bly og sterkt etsende stoffer. Det er også er svakt radioaktivt. Inhalering av støv fra slammet kan forårsake lungekreft, opplyser NDU.

Slammet forårsaker en alkalisk reaksjon på huden, som man må forsøke å nøytralisere ved å skylle med masse vann.

Ifølge legen Peter Jakabos kan mange av sårene ta dager å oppdage. Og det som ser ut som overflate sår, kan senere gjøre skade lenger ned i vevet.

- Miljøkatasstrofe - Miljøkatastrofe! Dette er en miljøkatastrofe, sa Zoltan Illes i det ungarske miljøverndepartementet da han besøkte området tirsdag.

Ifølge Illes er ulykken det verste giftutslippet noensinne i Ungarn.

KAOS: Giftutslippet i Ungarn skapte kaos i flere byer. Foto: Scanpix
KAOS: Giftutslippet i Ungarn skapte kaos i flere byer. Foto: Scanpix Vis mer

Myndighetene helte tirsdag flere tonn med masse i elven Marcal i et forsøk på å nøytralisere den giftige massen.

Nesten 500 polititjenestemenn og soldater, inkludert seks kriseteam er sendt til stedet, melder BBC.

Ungarsk politi har innledet etterforskning av ulykken, og de har tatt beslag i papirer hos selskapet MAL Zrt, som eier damanlegget.

Selskapet sier de har fulgt reglene, at det ikke har vært noen indikasjoner på at det skulle kunne skje en ulykke og peker på at 98 prosent av slammet fortsatt befinner seg i anlegget.

Det er uklart hva som har forårsaket ulykken, men kraftig regn de siste dagene kan ha vært en medvirkende årsak.

(NTB)

DRUKNET: Både mennesker og dyr (bildet) måtte gi tapt for flommassene. Foto: Scanpix
DRUKNET: Både mennesker og dyr (bildet) måtte gi tapt for flommassene. Foto: Scanpix Vis mer