Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To små blir en stor

De hadde valget mellom å vinne eller forsvinne, mellom å spise eller bli spist. Aud Blankholm (AF) og Randi Bjørgen (YS) valgte den offensive linje. Onsdag varslet de LO-leder Yngve Hågensen om sine kuppartede fusjonsplaner. I går orienterte de sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kortversjonen av gårsdagens høyst overraskende forslag om å slå sammen Akademikernes Fellesorganisasjon og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund til en stor hovedsammenslutning.

Begge har store, tunge medlemsforeninger i sin midte som flørter med andre organisasjoner, utenfor sine respektive hovedsammenslutninger. I AF arbeider Lærerforbundet under høytrykk for å slå seg sammen med Norsk Lærerlag. I YS var forbitrelsen i fjor stor da lederen for den store hjelpepleierorganisasjonen, Tove Stangnes, avslørte «forlovelsen» med Jan Davidsen i Norsk Kommuneforbund (LO).

Parallelt har AF gjennomgått en årelating av dødelige dimensjoner de siste to åra:

Først da alle langtidsutdannede forlot AF og dannet sin egen akademikerorganisasjon. Sist da ingeniørene med treårig utdannelse (NITO) ville ut av AF for å være alene. I stedet for å stå passivt å se at AF sakte, men sikkert forsvant over i historien, valgte Blankholm å gå offensivt til verks og komme de neste utbryterne i forkjøpet.

LO - ikke neste skritt!

Blankholm avviser at dette er et første skritt i retning av en enda større organisasjon mellom LO, AF og YS.

- Vi valgte å orientere LO-lederen før han reiste til Brussel onsdag. Vi syntes ikke det ville være riktig om han fikk vite det via mediene.

I den smekkfulle stua i Stortorvets gjestgiveri satt lederen for en av YS' største medlemsorganisasjoner, Tove Stangnes i Norsk Helse- og Sosialforbund, like uinformert som et samlet pressekorps.

I nabobygningen, hos riksmeklingsmann Reidar Webster, satt de samme organisasjonenes forhandlere og tygde på om de skulle godta hans skisse til løsning på meklingen for flere hundre tusen kommuneansatte som da hadde pågått i hele 13 timer på overtid.

Motstand

Målet for de to handlekraftige kvinner er å få gjennomslag hos sine om lag 40 medlemsforeninger og stå samlet før neste hovedoppgjør, i år 2000, med et medlemstall på like oppunder 360000. Men veien dit er lang og tornefull.

- De har ingen strak hovedvei å gå fram til mål, sier lederen i Lærerforbundet, Anders Folkestad. Han er uenig i forslaget, og har kommet langt i helt andre fusjonsplaner. Hans mål er å slå sammen Lærerforbundet (AF) og Norsk Lærerlag til en stor lærerorganisasjon med opp til 120000 medlemmer. Han synes en AF/YS-fusjon blir for lik LO. Folkestad hadde heller sett for seg et nytt AF med den store lærerorganisasjonen som tyngdepunkt.

- Men det som nå har skjedd forsterker sjansen for at vi velger en selvstendig linje, sier Folkestad til Dagbladet.

Fortsetter

Også Norsk Helse- og Sosialforbund (NHS) er i gang med samarbeidsplaner som går i en annen retning. Tove Stangnes sier til Dagbladet at dette arbeidet vil fortsette, uavhengig av planene om å slå sammen AF og YS.

Lykkes det Blankholm og Bjørgen å få hovedtyngden av medlemsforeningene med seg, vil det nye organisasjonskartet se slik ut:

  • Akademikerne med langtidsutdannede leger, jurister, ingeniører, arkitekter, sivil- og sosialøkonomer: ca. 120000
  • AF/YS med mellomlaga med ca. 320000 medlemmer
  • Norsk Lærerlag og Lærerforbundet med til sammen 125000 medlemmer
  • LO med ca. 830000 medlemmer

Lederen i Akademikerne, An-Magritt Aanonsen har denne kommentaren:

- Det ser ut til å kunne bli en grei løsning. Det vil rydde opp i organisasjonsfloraen.

KVINNEKUPP: Randi Bjørgen (t.v) og Aud Blankholm klarte å holde sine planer om sammenslåing hemmelig for de fleste.