To snowboardproffer. Et skuespillertalent. En i ingeniørbataljonen. En skal redde verden

I Hol kommune er det best å være ung, og ungdommene herifra kan skimte med gode CV-er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GEILO (Dagbladet): - Se der. Der er dere, sier Børre Evensen, kultur og oppvekstsjef i Hol kommunen, og peker ned på et bilde av Tore Holvik (22) og Joachim Havikhagen (19).

I kommunen er det bygget en ny ungdomsskole, og langs gulvet i gangen strekker det seg en historisk tidslinje.

- Ha ha, det er rett ved siden av Obama, kommenterer Joachim. For han og Tore er blant seks ungdommer fra Hol kommune som deltok i Vancouver OL i 2010.

Viktig kulturskole Langt inn i Hallingdalen ligger kommunen med sine 4500 innbyggere. Her, mellom to nasjonalparker, midt mellom Bergen og Oslo, skal altså ha det beste tilbudet for ungdom, viser Dagbladets kommunebørs-kåring.

Dagbladet møter et lite knippe, helt «vanlige» ungdommer fra Hol. De har bodd her hele livet, og de forteller at Hol kommune har gitt dem gode rammer til utfolde seg og at kommunen har gitt dem ei god ungdomstid.

Det er ikke vanskelig å tro dem på det: Tore og Joachim er snowboardproffer. Anita Skarpås (15) har vært elevrådsleder, og vunnet en tur til Tyskland igjennom Norsk Industri for å ha funnet på en oppfinnelse som kan redde verden om 10 år. Knut Håkon Fosshaug (19) skal inn i ingeniørbataljonen på Skjold. Sindre Kaupang (19) har skuespillertalentet i magen, og vunnet Norsk Tippings «Drømmestipend», og nå skal han starte på prestisjefulle Romerike folkehøyskole.

- Kulturskolen i kommunen har vært viktig for meg. Det var her jeg lærte å spille piano. Det har vært lett tilgang til musikkverkstedet, og det har jeg brukt en hel del, sier Sindre.

SAMMEN MED OBAMA:På den nye ungdomsskolen i Hol kommune strekker det seg en historisk tidslinje på gulvet. Helt i enden finner snowboardproffene Tore Holvik og Joachim Havikhagen seg selv. De var blant kommunens seks ungdommer som var med i fjorårets OL i Vancouver.  Bak t.v. Sindre Kaupang og Knut Håkon Fosshaug. 
Foto: Håkon Eikesdal
SAMMEN MED OBAMA:På den nye ungdomsskolen i Hol kommune strekker det seg en historisk tidslinje på gulvet. Helt i enden finner snowboardproffene Tore Holvik og Joachim Havikhagen seg selv. De var blant kommunens seks ungdommer som var med i fjorårets OL i Vancouver. Bak t.v. Sindre Kaupang og Knut Håkon Fosshaug. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Han har vært med på Ungdommenes Kulturmønstring en rekke ganger, og en gang nådde han landsmønstringen med sine sketsjer og sanger.

Boligtilskudd Mange har nok sett Tore gjøre halsbrekkende hopp i snowboardkonkurranser rundt om i verden. Han og Joachim, samt snowboardkjøreren Roger Kleivdal (22), har sammen med skøytesøsknene Hege (22) og Håvard (23) Bøkko og Christoffer Fagerli Rukke (22) har fått idrettsstipender av kommunen.

- Det har alltid vært gode tilbud i kommunen. Jeg har drevet med mange type idretter, det har vært bra at det har vært mulighet til å drive med litt forskjellig - det har jeg fått mye igjen for, sier Tore.

Selv om han bruker store deler av året på reise, trives best hjemme på Geilo. Han trives faktisk så godt at han nå har kjøpt hus i kommunen. Unge under 35 år i Hol kommune får 150 000 i tilskudd for å kjøpe seg et hjem.

- Det er deilig å være hjemme. Her kan man gå på tur rett utenfor stuedøra, en slipper ta T-banen til Sognsvann som man må i Oslo, sier Tore.

Ordfører Erik Kaupang fra Arbeiderpartiet forteller at satser på ungdommen. Gir man dem en god oppvekst vil de kanskje flytte tilbake, mener ordføreren.

- Vi ønsker at de skal ut av kommunen å ta seg en utdannelse, men vi vil gjerne ha dem tilbake, sier Kaupang.

- Selv om det er langt fram i tid, så vil jeg at mine barn skal ha et godt sted å vokse opp, det er ikke utenkelig at jeg vil flytte tilbake, fordi jeg vet at Hol er et bra sted å være ung, sier Anita.

Samarbeider på tvers av grensene I kommunen har man nå pusset opp ungdomsskolen, de bygger ut biblioteket, ruster opp svømmehallen, og i alt drifter de fire ungdomsklubber, en kulturskole og tre aktive idrettslag. For å få et bedret barnevern har Hol gått sammen med seks nabokommuner i Hallingdal om et interkommunalt samarbeid om tjenestene.

- Her er det små forhold. På denne måten får vi et større faglig miljø og vanskelige saker kan gå over kommunegrensene, forklarer ordfører Kaupang.

Han vet at det å være en kraftkommune, som også drar fordelene av vinterturisme, gir økonomisk ryggdekning til å satse på ungdom.

- Men vi må også få pengene til å strekke til, og da må vi jobbe smart, sier Kaupan. Han har sittet som ordfører i to perioder, og sier han er topp motivert for å gå på en ny periode.