To søker tilflukt i norsk ambassade

Aserbajdsjans myndigheter protesterte i dag mot at to opposisjonelle som er ettersøkt av politiet, er gitt opphold i den norske ambassaden i Baku.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to søkte tilflukt i ambassaden da politiet begynte å arrestere opposisjonelle som mistenkes for å stå bak de voldsomme protestene i hovedstaden Baku mot at Ilham Alijev ble valgt til president denne uka. Opposisjonen anklager myndighetene for valgfusk.

- Vi forstår ikke hvorfor de har fått opphold i den norske ambassaden. Jeg snakket med ambassadøren i går og forklarte ham at det ikke er noen fare for deres eller deres familiers liv, sa utenriksminister Vilajat Qulijev til nyhetsbyrået AFP.

Talsmann for Utenriksdepartementet i Norge, Eirik Bergesen, bekrefter overfor NTB at de to har fått lov å overnatte hjemme hos ambassadøren og at det lørdag skulle vurderes om de får bli flere dager.

- De har ikke søkt politisk asyl, og det er derfor ikke aktuelt for dem å komme til Norge. De søkte tilflukt i ambassaden fordi de var redd for å bli arrestert, sier Bergesen.

De to som befinner seg i ambassaden, er en imam som har vært engasjert i menneskerettighetsarbeid, Rauf Arifoglu, og sjefredaktøren i den viktigste opposisjonsavisa, Ilgar Ibrahimoglu. Begge er aktive i opposisjonspartiet Musavat.

En person ble drept og flere titall banket opp av politiet under de voldsomme opptøyene torsdag. Politiet sa at mange av deres folk også ble skadd.

Etter demonstrasjonene utløste politiet en bølge av arrestasjoner, og myndighetene har antydet at det kan bli aktuelt å forby Musavat.

Alijev, som er sønn av den utgående presidenten Heidar Alijev, fikk nesten 80 prosent av stemmene, mens hans viktigste rival, Isa Gambar, fikk 12 prosent.

Valgobservatørene fra Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) kritiserte valget for å være preget av omfattende uregelmessigheter og ikke oppfylle internasjonale standarder.

NTB