To soldater døde

Begge vervede fra Østlandet - soldatene trekkes ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): To soldater døde etter at en stridsvogn av typen Leopard 2 gikk gjennom isen på et myrvann i Nordland i går kveld.

Den ene soldaten ble bekreftet omkommet i går. Den andre døde ved Universitetssykehuset i Nord-Norge ved halv åtte-tiden i dag morges, melder sykehuset i en pressemelding.

- Soldaten døde som følge av en kombinasjon av skader i forbindelse med ulykken, sier informasjonsmedarbeider Knut Hansen ved sykehuset til Dagbladet.no.

Ifølge Harstad Tidende skal de to soldatene ha vært grenaderer i begynnelsen av 20-årene. Grenader er en betegnelse på en soldat som er ansatt, ikke vernepliktig. Begge to kommer fra Østlandet.

Nå skal ulykken granskes i Nordland.

Får hjelp fra politiet

- Politiet og Forsvaret samarbeider nå tett for å finne ut hva som har skjedd. Alle involverte vil bli avhørt av politiet, sa politimester i Harstad, Elisabeth Kaas på Forsvarets pressekonferanse klokka 10.00 i dag.

Det var fire vervede soldater i Leopard-stridsvognen. To kom fra ulykken uten fysiske skader. Militærøvelsen «Cold Response 06» har tatt stridspause etter ulykken.

SANK: Den omlag 45 tonn tunge stridsvognen braste gjennom isen og sank i myrvannet. Foto: Scanpix
SANK: Den omlag 45 tonn tunge stridsvognen braste gjennom isen og sank i myrvannet. Foto: Scanpix Vis mer

Stridsvognen tilhørte en stridsvogneskadron fra Telemarksbataljonen, og var under forflytning sammen med flere andre stridsvogner da ulykken skjedde.

- Vi vet ikke om den islagte myra lå i forflytningsruten, eller om stridsvognen har avveket fra denne. Det er blant tingene vi vil få klarlagt når vi nå går i gang med å granske ulykken, sier kommandørkaptein Thom Knustad ved Fellesoperativt hovedkvarter til Dagbladet.no.

Kan gjøres vanntett

Stridsvognen Leopard 2 kan gjøres vanntett dersom den klargjøres for det, men det er opptil ledelsen å avgjøre om hvert enkelt tilfelle krever spesialutstyr.  Gårsdagens øvelse omfattet ikke krysning av vannvei, og vognene var derfor ikke klargjort.

Leopard 2 har flere rømningsluker, og mannskapet på vognen skal ha vært svært erfarent.

- De har alle trening i å evakuere vognen ved flere forskjellige situasjoner, sier major Christian Chramer til Dagbladet.no.

Chramer ønsker ikke å spekulere i hva som var grunnen til at evakueringen ikke kunne gjennomføres etter denne ulykken.

- Det florerer mange rykter her akkurat nå, og jeg ønsker ikke å kommentere noe ytterligere før vi har hevet vognen fra myrvannet, sier Chramer.


Var i Afghanistan

Den omlag 55 tonn tunge stridsvognen gikk gjennom isen og sank i myra ved 23.15-tida sent i går kveld.

Avdelingen fra Telemarksbataljonen har nylig returnert fra Kabul i Afghanistan der de i et halvt år har vært del av den NATO-ledete ISAF-styrken. Mannskapene er vervede, og regnes blant de best trente og erfarne i Forsvaret.

- Avdelingen er samlet for å snakke om det som har skjedd. Fagpersonell skal ta seg av de pårørende og soldatene som er tilknyttet ulykken, sier orlogskaptein Pia Width til Dagbladet.no.

Stridsvogneskadronen trekkes nå fra øvelsen, som omfatter omlag 10 000 soldater fra 11 land.

Trapper ned øvelsen

Orlogskapteinen fastholder at ledelsen fortløpende vil vurdere situasjonen, men hun sier det går mot en nedtrapping av øvelsen.

- Det viktigste for oss nå er å ha fokus på de som er berørt av ulykken, sier Width.

Hun vil ikke spekulere i hendelsesforløpet eller avgjørelsen om å styre stridsvognen ut på isen.

- Det er for tidlig å gå hverken den ene eller andre veien. Nå skal vi sette ned en undersøkelseskommisjon for å finne årskaen til ulykken, sier orlogskaptein Width.

Det er foreløpig ikke kjent hvor i landet de fire soldatene kommer fra.

Både forsvarssjef general Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har reist til øvelsesområdet.

Ledelsen for øvelsen avholder pressekonferanse klokka 10.00

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer