To soler over Oslo i dag

Optisk fenomen lyste opp hovedstaden i dag.

TO SOLER: Flere lesere meldte i dag om et rart fenomen; på den lyseblå himmelen kunne man se to soler. Her er den såkalte bisolen fotografert over Fysikkbygningen på Universitetet i Oslo. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET
TO SOLER: Flere lesere meldte i dag om et rart fenomen; på den lyseblå himmelen kunne man se to soler. Her er den såkalte bisolen fotografert over Fysikkbygningen på Universitetet i Oslo. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere lesere meldte i dag om et rart fenomen; på den lyseblå himmelen kunne man se to soler.

Vakthavende meteorolog ved Metrologisk institutt Mariann Foss, forteller at dette er en såkalt bisol og et optisk fenomen.

- Bisol oppstår i det sollyset skinner på spesielle iskrystaller i lufta, og brytes og reflekteres i disse. Fenomenet oppstår ofte i forbindelse med cirrus-skyer, og er vanligst å se når sola står lavt på himmelen, sier Foss til Dagbladet.

Ifølge Metrologisk institutts nettsider er fenomenet relativt vanlig.

Ofte ser man hele tre soler på himmelen. De vil ha en rødlig farge på den siden som vender mot sola.

På nettsidene heter det videre at «det spesielle med bisol er at iskrystallene er heksagonalformede med vertikal akse som lyset brytes gjennom eller reflekteres mot. Bisolene er fokuspunkter på den "parheliske sirkelen" som vises som en horisontal linje. Bisol over sola og "solstolper" (vertikale lyslinjer) kan forklares på lignende måte.»