SIKTET: To landsstyremedlemmer er siktet for legemsbeskadigelse etter slagsmålet på Deichmanske bibliotek. En av dem (i midten på bildet med SOS Rasisme-symbolet på genseren) har det siste året deltatt på en rekke demonstrasjoner i regi av Nye SOS Rasisme og er bøtelagt for ordensforstyrrelse. På bildet grep politiet inn overfor SOS Rasisme under en markering i fjor. Foto: Eiliv Frich Flydal / Dagbladet
SIKTET: To landsstyremedlemmer er siktet for legemsbeskadigelse etter slagsmålet på Deichmanske bibliotek. En av dem (i midten på bildet med SOS Rasisme-symbolet på genseren) har det siste året deltatt på en rekke demonstrasjoner i regi av Nye SOS Rasisme og er bøtelagt for ordensforstyrrelse. På bildet grep politiet inn overfor SOS Rasisme under en markering i fjor. Foto: Eiliv Frich Flydal / DagbladetVis mer

To SOS Rasisme-topper siktet for vold

To landsstyremedlemmer i SOS Rasisme er siktet for vold etter blodig slagsmål på bibliotek. Hevder det var selvforsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre menn er siktet for legemsbeskadigelse etter det blodige slagsmålet på Deichmanske bibliotek i Oslo, kvelden torsdag 18. oktober.

Sjokkerte gjester på biblioteket ble vitner til volden, som endte med stygge ansiktsskader, politiutrykning og legevaktbesøk for to involverte.

Profilerte aktivister To av de siktede er i dag ledende skikkelser i SOS Rasisme og nyetablerte Nye SOS Rasisme.

- De er siktet for legemsbeskadigelse etter straffelovens § 229. Slike voldssaker blir etterforsket, sier politijurist Ingvild Mittet ved Grønland politistasjon til Dagbladet.

De to er landsstyremedlemmer i SOS Rasisme og har opptrådt på vegne av Nye SOS Rasisme og SOS Rasisme offentlig og i media flere ganger de siste årene. De er også mangeårige medlemmer i det lille partiet Tjen Folket, kommunistgruppa som dominerer de viktigste vervene i SOS Rasisme og Nye SOS Rasisme.

SOS Rasisme hevdet i flere år å ha rundt 40 000 medlemmer og 270 lokallag over hele landet, hadde mange ansatte og fikk millioner av kroner i offentlig støtte. De siste årene har organisasjonen blitt dømt for omfattende medlemsjuks og fratatt støtte.

Hevder selvforsvar Den ene mannen sier til Dagbladet at han handlet i selvforsvar.

- Alle mine handlinger gikk ut på å begrense volden fra motpartens side, skriver mannen i en epost til Dagbladet.

Den andre siktede vil ikke uttale seg om saken. Etter det Dagbladet kjenner til er han tidligere bøtelagt for ordensforstyrrelse under en av Nye SOS Rasisme sine demonstrasjoner i Oslo.

Varsler involvert Den tredje siktede i saken har tidligere varslet om omfattende medlemsjuks i SOS Rasisme i flere Dagblad-artikler.

Han har også bistått politiet i deres bedragerietterforskning av organisasjonen. Han mener at han ble overfalt av de to mennene i en planlagt aksjon for å ramme ham.

Dette avviser det ene siktede landsstyremedlemmet.

- Jeg har ikke angrepet noen, men tvert imot forsvart meg mot folk som gikk til angrep på meg, sier mannen.

Vitne beskrev blodig kamp En av gjestene på biblioteket 18. oktober som så volden, gjenkjente en av de involverte fra et bilde i media. Han forteller at mannen på bildet, som tidligere har varslet om en rekke ulovligheter i SOS Rasisme, ble holdt nede og sparket i ansiktet av to andre.

- Han ble holdt nede av en mann på en sofa. Deretter sparket en annen person mot hodet. Du kunne høre at det traff og folk ropte «Han sparket i hodet!». Det var mye blod, sa Jon Sigve Skard til Dagbladet i etterkant av slagsmålet.

Tre av de fire mennene som befant seg på biblioteket den kvelden, da fire Tjen Folket-aktivister dukket opp og slagsmålet startet, har det siste året stått fram i Dagbladet og fortalt om medlemsjuks og andre ulovligheter i SOS Rasisme. Alle har uttalt at de nyankomne dukket opp uanmeldt og angrep først.

I en uttalelse skriver Tjen Folket at deres egne aktivister ble angrepet først.

Dømt To dager før slagsmålet ble SOS Rasisme ofr andre gang dømt for medlemsjuks i Haugaland tingrett. Organisasjonen er også under politietterforskning for bedrageri.

SOS Rasisme har nektet for å ha brutt loven og har kalt etterforskningen og kravene om tilbakebetaling av støtte for en «heksejakt». Ledelsen i SOS Rasisme og Tjen Folket har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser om saken.