To søstre - to livsvalg

Mens fotballjenta, hesteelskeren og hundevennen Kristin Kirkemo ble dratt i retning fester og narkotika, har Veronica - med nesa ned i skolebøkene og glad i hjemmekos med familien - alltid vært hennes rake motsetning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to siktede søstrene er født med bare 14 måneders mellomrom:

Veronica kom til verden i februar 1972, Kristin i april 1973.

Men av utseende, oppførsel og interesser var de som natt og dag.

De skal ha vært gode venner gjennom hele barndommen og oppveksten. Men de har aldri hatt et sterkt samhold i form av kameratskap, felles venninner eller felles interesser.

I barndommen var tynne, lyshårede Kristin den sportslige av dem. Hun sparket fotball på KFUM til langt opp i tenårene, og var ellers bestandig å finne ved ridesenteret på Ekeberg. Hun hadde dilla på hester, og fant vennene sine i dette miljøet.

Lesehest

Veronica satt bestandig og leste. Helt fra hun forsto å sette sammen bokstaver har hun vært en lesehest. Lenge før hun var ti år gammel leste hun «Anne Franks dagbok». Boka gjorde et uutslettelig inntrykk på jenta med det mørke, tykke og krøllete håret.

Veronica var skarp, og det ble oppdaget tidlig. Hun ble testet for skolemodenhet, og slapp gjennom. Dermed ble hun gående to trinn over Kristin ved Brannfjell skole ved Ekeberg.

Røykte hasj

Lesingen og den nidkjære jobbingen med leksene ga resultater: Da hun gikk ut etter ni års skolegang, sto det flere S-er i karakterboka. Det ga plass på gymnaset ved Oslo katedralskole.

Kristin forsøkte seg også på videregående skole. Men mens Veronica var flink hele tida, ble Kristin aldri noe mer enn en skippertak-elev. De gangene hun gad å lese, fikk hun gode karakterer.

Først prøvde hun seg ved en frisørskole. Så hoppet hun av, og begynte med form og farge ved Manglerud videregående skole. Heller ikke det ble fullført.

Få år i forveien - rundt konfirmasjonsalderen - hadde Kristin for første gang kommet i kontakt med narkotika. Vennene i miljøet, som hang sammen og delte hesteinteressen, skal ha røykt hasj sammen fra tid til annen.

Gode karakterer

I dag skal ingen av disse vennene tilhøre narkotikamiljøet. Men Kristin drev videre, hun møtte personer som dro henne lengere unna venneflokken.

Veronica oppsøkte aldri folk hun ikke kjente. Hun hadde sine faste venninner som hun holdt fast på. De møttes hjemme hos hverandre, og likte å invitere hverandre på familiemiddager.

Et par kjærester kom og gikk, men Veronica var aldri med ut og festet. Selv ikke selskapelighetene i hundemiljøet deltok hun på, selv om hun alltid var med og arrangerte.

Hun ble russ ved Oslo katedralskole med veldig gode karakterer, og deltok ikke i noen av russeløyene.

Hun har aldri vært en sportsfantast, med sammen med ei venninne drev hun det ganske langt innen selvforsvarssporten Taekwondo. Dessuten jogget hun mer eller mindre fast, noe hun har fortsatt med i voksen alder.

I 1995 traff hun Per Orderud da hun kom til garden som praktikant ved Veterinærhøyskolen. Kort etter giftet de seg uten at andre enn den nærmeste familien visste om det, og dro på bryllupsreise til Island.

Veronica skal nå opp til eksamen på cella, der en politivakt skal sitte og kontrollere henne.

Kristin begynte et omflakkende jobbeliv etter å ha gitt opp skolen. I halvannet år på begynnelsen av 90-tallet jobbet hun som bud ved Dagbladets annonseavdeling. Hun påtok seg flere vaskejobber, jobbet en stund med bijouteri, og hun har også pakket utstyr for Wella.

Tilværelsen snudd

Hun fikk i 1995 en sønn. Tilværelsen så ut til å ordne seg, men så pådro samboeren seg en lang narkotikadom. Da ble tilværelsen snudd opp ned for den livsglade jenta.

Det siste året, fram til hun ble fengslet, har Kristin tilbragt mye tid på Orderud gård. Hun har fått lov til å bo hos Per og Veronica, og kom og gikk som hun ville. Hun har arbeid litt på garden, blant annet malt en traktor og gjort reint i fjøset.

Innimellom skal hun ha pendlet til narkotikamiljøet i Oslo, deriblant også til Lars Grønnerød.

Hun har også vært pågrepet for småinnbrudd og tyverier, men har aldri vært domfelt.

I likhet med Lars Grønnerød har hun utviklet en sterk interesse for våpen.

SAMHOLD: Søstrene Veronica og Kristin skal ha vært gode venner gjennom hele oppveksten, men de hadde få felles interesser.