DØMT: To søstre i India, den ene bare 15 år gammel, har blitt dømt til gruppevoldtekt som straff for at broren deres rømte med en gift kvinne fra en høyere kaste. Det skriver den britiske avisa The Telegraph. Her et bilde fra en av de mange demonstrasjonene for kvinners rettigheter i landet den senere tiden. Foto: Ritesh Shukla/Demotix/Corbis/NTB Scanpix
DØMT: To søstre i India, den ene bare 15 år gammel, har blitt dømt til gruppevoldtekt som straff for at broren deres rømte med en gift kvinne fra en høyere kaste. Det skriver den britiske avisa The Telegraph. Her et bilde fra en av de mange demonstrasjonene for kvinners rettigheter i landet den senere tiden. Foto: Ritesh Shukla/Demotix/Corbis/NTB ScanpixVis mer

To søstre (15 og 23) er dømt til gruppe­voldtekt etter at broren deres stakk av med en gift kvinne

På den indiske landsbygda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To søstre i India, den ene bare 15 år gammel, har blitt dømt til gruppevoldtekt som straff for at broren deres rømte med en gift kvinne fra en høyere kaste. Det skriver den britiske avisa The Telegraph.

I dommen fra landsbyrådet (som bare består av menn) heter det at Meenakshi Kumari og lillesøsteren hennes deretter skal paraderes gjennom landsbyen - nakne med svartmalte ansikter - for å vise skammen.

Tvangsgiftet Søstrene har appellert til landets høyesterett om beskyttelse fra «øye for øye»-dommen de fikk i hjemlandsbyen som bare ligger noen mil utenfor hovedstaden Delhi.

Familien til jentene er av Dalit-kasten, mens broren forelsket seg i ei jente fra den høyerestående Jat-kasten. Kvinnen han forelsket seg i ble tvangsgiftet til en mann fra sin egen kaste tross forholde de to imellom.

Paret stakk av fra landsbyen i mars, men skal ha returnert da familien til de tre søsknene visstnok ble torturert av politiet. Deretter kom landsbyrådet med sin dom over familien.

Dommene er ofte seksualiserte, men de kan også beordre æresdrap.

Utenfor rettssystemet Etter dommen rømte de to søstrene til hovedstaden for å søke om beskyttelse på vegne av sin familie, men i skrivende stund venter fortsatt straffen på dem dersom de skulle reise hjem igjen.

Kastesystemet regjerer fortsatt på store deler av den indiske landsbygda, og landsbyrådene opererer utenfor det indiske rettssystemet.

Jat-kasten dominerer mange av disse rådene, og politikerne er skeptiske til å gripe inn da de representerer en stor og innflytelsesrik gruppe velgere.

Amnesty International har startet et kampanje mot dommen, og kaller den «grusom». Rachel Alcock, en representant for Amnesty i Storbritannia, sier følgende:

- Voldtekt er en avskyelig kriminell handling, ikke en straff. Det er ikke rart denne forferdelige «dommen» har gjort hele verdenssamfunnet rasende.

Oppmerksomhet De siste årene har det blitt satt et langt større fokus på den seksualiserte volden i verdens nest mest folkerike nasjon.

Saken som kanskje skapte sterkest reaksjoner, var da den 23 år gamle studenten Jyoti Singh døde etter at hun ble gjengvoldtatt i over 40 minutter på en buss i New Delhi. 

Mukesh Singh, Vinay Sharma, Akshay Thakur og Pawan Gupta ble i etterkant dømt til døden, for det kaldblodige drapet.

Singh kjørte bussen som kvinnen og voldtektsmennene var om bord i, og er dømt for å ha deltatt i voldtekten som endte med at 23-åringen døde. I intervjuet sier han at han mener hun selv har deler av skylda for det som skjedde, og at hun ikke skulle ha kjempet i mot.

- Du kan ikke klappe med en hånd, det krever to. En skikkelig jente er ikke ute klokka ni på kvelden. En jente er mye mer ansvarlig for en voldtekt enn en gutt. Gutter og jenter er ikke likeverdige. Jenter bør drive med husarbeid, ikke reke rundt på diskotek og utsteder, sier han i et intervju med BBC.

Reaksjoner Gjengvoldtekten og drapet skapte avsky over hele India og førte til flere uker med demonstrasjoner mot seksualisert vold og for styrking av kvinnenes rettigheter..

I 2013 ble åtte indiske menn pågrepet for å ha gruppevoldtatt fire skolejenter. Noen måneder tidligere var ei fem år gammel jente blitt voldtatt av en nabo.

De mange voldtektssakene i landet har også hatt konsekvenser for turismen. Antallet kvinnelige turister sank med 35 prosent i månedene etter voldtekten av studenten, ifølge en undersøkelse.

I enkelte indiske byer er det egne tog for kvinner, for at de skal slippe trakassering, uønsket atferd og overgrep.