To spillere som spiller høyt

Tyrkia visste at de hadde NATO i ryggen da de skjøt ned det russiske jagerflyet i går. Russland visste at de hadde ryggen mot veggen da de svarte i raseri og hellig vrede.

HVA NÅ? Russlands president Vladimir Putin i tett samtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tidligere i år. AP Photo/Mikhail Metzel/Scanpix
HVA NÅ? Russlands president Vladimir Putin i tett samtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tidligere i år. AP Photo/Mikhail Metzel/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dagens tap betyr at vi ble dolket i ryggen, angrepet ble utført av terrorister. Jeg kan ikke beskrive det på en annen måte, sa den russiske presidenten Vladimir Putin bare timer etter at det russiske jagerflyet SU-24 ble skutt ned av to tyrkiske F-16 fly ved 11-tida i går formiddag.

Den russiske presidentens utfall startet en serie russiske reaksjoner. Først avlyste utenriksminister Sergej Lavrov sitt planlagte besøk til Tyrkia for å diskutere den politiske plattformen for krigen mot IS i Syria idag. Så anbefalte russiske myndigheter å stanse all reising til Tyrkia. Så kom indirekte trusler om å stanse russisk gass til Tyrkia. Og så kom Putin med en ny bredside mot Tyrkia der han utdypet hvordan han mener Tyrkia støtter terrorister i Syria.

- Siden IS har så store ressurser med hundreder av millioner dollar og milliarder av dollar som kommer fra illegalt oljesalg, og de er beskyttet av de væpnede styrkene fra andre land (Tyrkia), så er det ikke så rart at de (IS) er så frampå, at de dreper mennesker, at de dreper mennesker over hele verden, inkludert i hjertet av Europa, sa Putin.

De to russiske flygerne i det nedskutte flyet klarte å skyte seg ut, og landet i opprørskontrollert område på syrisk side av grensa. De ble beskutt mens de var i fallskjerm, og en av dem ble vist livløs fram på video. Da et russisk helikopter forsøkte å ta kontroll over pilotene som hadde skutt seg ut av jagerflyet, ble helikopteret tvunget til å lande, og så skutt i stykker, etter at de ombord skal ha klart å ta seg ut. I går kveld kom det meldinger om at de russiske jagerflygerne likevel var i live, og at tyrkiske myndigheter jobbet for å få dem satt fri.

Tyrkia sier at det russiske flyet var på tyrkisk territorium da det ble skutt ned. Russland sier flyet var på syrisk territorium, og ikke krenket tyrkisk territorium. Tyrkia kalte sammen til et ministermøte i NATO for å informere om nedskytingen, som i prinsippet kvalifiserer til bruk av paragraf fem, solidaritetsparagrafen, som forplikter alle medlemsland til å hjelpe land i alliansen som er under angrep. Tyrkia kalte også sammen regjeringen og landets sikkerhetsråd.

I en hellig vrede kritiserte Putin videre Tyrkia for å ha vendt seg til NATO i sakens anledning, «som om det var vi som skjøt ned deres fly, og ikke de vårt», sa Putin. Det er spillet om å være den forulempede part vi er vitne til. Tyrkia er krenket av det de sier er gjentatte russiske overflyginger, som etter utallige advarsler i går fikk sin konsekvens. Russland er krenket av å ha fått et av sine fly skutt ned av en part i den syriske borgerkrigen som angivelig skulle være en alliert.

Tyrkias president Recep Erdogan spiller sitt høye spill i Syria. Han er den mektige naboen som for enhver pris vil ha fjernet Syrias president Bashar al-Assad. Han har gått til krig mot den kurdiske geriljaen, selv om den kurdiske geriljaen er USAs eneste pålitelige partner på bakken. Og han har intensivert en krig for å vinne høstens valg, etter at han tapte det egentlige valget på forsommeren. Nå har han skutt ned et russiske jagerfly, med de uoversiktlige konsekvensene det kan få.

Russlands president spiller sitt høye spill, og har gravd seg ned i skyttergravene sammen med Syrias president Bashar al-Assad. Med et jagerfly skutt ned er innsatsen i spillet betraktelig høynet. Putin er ikke en mann som er kjent for å vise svakhet når han er presset. Med konfrontasjonen mellom den syriske borgerkrigens to fremste spillere er krigen blitt enda mer uoversiktlig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.