To-språklige Jane (78) snakker med sjimpanser

Hør hvordan sjimpansene sier «Her er jeg, hvem der?».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Britiske Jane Morris Goodall (78) er primatolog, antropolog og adferdsforsker, og regnes som en av verdens fremste eksperter på sjimpanser, best kjent for sitt arbeid som viser sammenhenger mellom mennesker og sjimpanser.

78-åringen er også to-språklig, og snakker sjimpansenes språk flytende.

Derfor faller det seg naturlig at Goodall alltid inkluderer en velkomsthilsen på sjimpanse-språk når hun holder foredrag.

I dette videoklippet demonstrerer hun hvordan «Her er jeg, hvem der?» lyder på sjimpansespråket.

Opptatt av Afrika, sjimpanser og miljøet Ifølge The World Street Journal har Goodall rundt 300 reisedøgn i året, og nylig var hun i kinesiske Beijing, der hun snakket om hvordan hennes kjærlighet til Afrika og sjimpanser har blitt til et større miljømessig oppdrag.

Og etter ha jobbet med sjimpanse-studier siden 60-tallet, har Goodall blant annet vist at det er sammenhenger mellom mennesker og sjimpanser, og fant at «det ikke bare er mennesker som har personligheter og som er kapable til å vise rasjonelle tanker og følelser, som lykke og sorg».

Hun insisterer også på apenes evne til å klemme, kyss og kile hverandre peker på at det er likheter mellom mennesker og sjimpanser, ikke bare når det kommer til gener, men også i følelser, intelligens og sosiale forhold.

Savner sine første sjimpansevenner - Fortsatt finner vi ut nye ting om sjimpansene. På en måte bygger de en bro mellom vår menneskeverden og dyreverdenen, og det er fordi de er så like oss mennesker at jeg greide å overbevise vitenskapsmenn, og til og med noen religiøse mennesker, om at vi ikke er separert fra resten av dyreriket. Jeg visste det fra før av, men sjimpansene gjorde det mulig for meg å overbevise andre om det, sier hun til The Wall Street Journal.

Goodall startet sine studier i Gombe Stream National Park i Tanzania på begynnelsen av 60-tallet, og forteller at hun fortsatt savner sine første sjimpansevenner, som hun fikk der.

- Det ville ha vært tøft for meg å forlate Gombe mens de fortsatt var i live.

<strong>KOMMUNISERER:</strong> Jane har lært seg sjimpansenes språk, og kan kommunisere flytende med sine apevenner. Foto: NTB Scanpix
KOMMUNISERER: Jane har lært seg sjimpansenes språk, og kan kommunisere flytende med sine apevenner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer