Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To store ras i Lom

Bolighus tatt av rasene. Ingen vet om mennesker er skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et stort jordras har gått over riksvei 15 ved Byrbergtunnelen mellom Lom og Vågå. Omlag samtidig gikk det også et ras over fylkesvei 468, ifølge politiet på motsatt side av Vågåvatnet.

- Det er til sammen evakuert 42 personer, 21 fra tunnelen, 21 fra området rundt. De evakuerte er samlet på Fossberg hotell i Lom. Fylkesvei 468 på andre siden av Vågåvannet er stengt, og det er ingen omkjøringsmuligheter. Vi har ikke fått opplysninger om skadede så langt, sier Tone Øvstedal ved Gudbrandsdal politidistrikt.
 

Hun bekreftet i 20-tida i kveld at minst ett bolighus er rammet av jord- og steinmassene.

- Ett hus er tatt av raset, men ingen derfra er skadd, opplsyer Øvstedal.

- Vi har sett bolighus som er fylt med jord, de vil sannsynligvis bli helt ødelagt. Det minner om et katastrofeområde, sier TV2s reporter som i kveld fløy over rasstedene i helikopter.

Løp fra raset til fots

Raset kom etter dager med store nedbørsmengder, og da beboerne søndag ettermiddag hørte buldring i fjellsida skjønte de hva som var i ferd med å skje.

- Vi la på sprang da raset kom, og rakk ikke engang ta på oss sko. Dette er en rystende opplevelse for små og store, sier Geir Holberg til Dagbladet.no 

Kart: KYSTATLAS.NO
Kart: KYSTATLAS.NO Vis mer

Han var på besøk hos svigerforeldrene sine da raset gikk, og en av dem som klarte å redde seg i sikkerhet inn i Byrbergtunnellen.

- I alt 16 personer er nå evakuert fra tunnelen ved hjelp av helikopter, sier Simen Bjørgen, ordfører i Lom kommune til Dagbladet.no

Han har foreløpig ikke mottatt meldinger om at personer er savnet i raset.

- Men det er stor trafikk langs riksveien på denne tiden av året, og vi kan ikke utelukke at biler er tatt av raset, sier Børgen, som nå leder det kommunale beredskapsrådet.

Det var i 18.30-tida ikke trygt nok for redningsmannskapene å gå inn i selve rasområdet. Mannskaper med hunder vil gå inn så snart det lar seg gjøre.

- De store nedbørsmengdene gjør at det er fare for nye ras, sier Bjørgen.

Ivar Kvamsøygard, leder for Sivilforsvaret i Lom, befinner seg på Skogstad kafe i Gardmo, der de evakuerte  nå har samlet seg.

- Vi stiller oss her, sammen med ambulansepersonell, til disposisjon for de 40-50 evakuerte. Stemningen er etter omstendighetene god, sier Kvamsøygard.

150 meter bredt

- Raset ved Byrbergtunnellen skal være rundt 150 meter bredt, og vi vet foreløpig ikke om det er mennesker eller biler i raset. Sivilforsvarets gruppe for søk i ras er sendt til stedet, sammen med blant andre politi, ambulanser og luftambulanse, sier Svein Rune Laingen i beredskapsrådet til Lom kommune til Dagbladet.no.

Også Norske redningshunder, brannvesenet og veivesenet er koblet inn i den store redningsoperasjonen.

Det første alvorlige raset skjedde i 16-tida. Lom kommune er nå i full kriseberedskap.

- Det har ikke gått så store ras i området tidligere, opplyser Laingen i beredskapsrådet.

I 1993 mistet to menn livet i et ras da de holdt på med oppryddingsarbeid etter et tidligere jordras, også det på riksvei 15 ved Byrbergtunnelen i Lom.

- Mesta er nå på stedet og foretar vurderinger. Vegbanen vil nok være stengt i flere dager fremover, sier Per Kollstad, informasjonsrådgiver i Statens vegvesen.

Han anbefaler tungtrafikk å bruke Europavei 136 som omkjøringsmulighet.

Har du bilder eller informasjon fra stedet? Send mms/sms til Dagbladet på nummer 2400, ring oss på telefon 24 00 00 00, eller send epost til [email protected].