Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To svenske journalister benådet i Etiopia

Det melder kilder i den etiopiske regjeringa i dag.

BENÅDET: Bildet viser Johan Persson på oppdrag i Afrika i januar 2009. Sammen med Martin Schibbye sitter han fengslet i Etiopia siktet for terrorisme. Foto: AFP Photo / Scanpix / Kontinent Agency
BENÅDET: Bildet viser Johan Persson på oppdrag i Afrika i januar 2009. Sammen med Martin Schibbye sitter han fengslet i Etiopia siktet for terrorisme. Foto: AFP Photo / Scanpix / Kontinent Agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to svenske journalistene som har sittet fengslet i Etiopia siden juli i fjor, er benådet, ifølge en kilde i den etiopiske regjeringen. Johan Persson og Martin Schibbye blir satt fri i løpet av de nærmeste dagene, opplyser kilden til nyhetsbyrået Reuters. Benådningen skjer trolig i forbindelse med at det er etiopisk nyttår. — Rundt 1.900 fanger er benådet og skal etter planen settes fri de neste dagene. De svenske journalistene er en del av gruppen, sier kilden. Det skal holdes pressekonferanse hvor benådningene blir kunngjort klokka 16 norsk tid, ifølge kilden.
Oljevirksomhet Persson og Schibbye ble pågrepet etter at de på ulovlig vis hadde tatt seg inn fra Somalia til den omstridte etiopiske regionen Ogaden.

Der skulle de etter eget utsagn dokumentere overgrep mot lokalbefolkningen fra oljeselskaper som har tilknytning til det svenske selskapet Lundin Oil. I desember ble de dømt til elleve års fengsel for angivelig samarbeid med terrorister. Benådningen skal ha blitt godkjent før statsminister Meles Zenawi døde i forrige måned, ifølge regjeringskilden. Diplomatisk press Den norske Etiopia-eksperten Kjetil Tronvoll mener også at denne beslutningen alt var tatt og kommunisert videre før han døde. Han mener Etiopias myndigheter «har fått det man ville ut av saken» og at det internasjonale diplomatiske trykket til slutt ble for stort. Men Martin Schibbyes kone, Linnea Schibbye, vil ikke tro på at mannen er i ferd med å løslates før hun får opplysningene direkte fra svenske myndigheter. — Mange spekulerer vilt nå, så jeg venter med å uttale meg, sier hun. Heller ikke svenskenes advokat vil si noe ennå.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media