To svensker døde av havbakterie

Svenske leger advarer nå mot å bade i farvann med blågrønne giftalger. To svensker skal være døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til to dødsfall, skal bakterien Vibrio vulnificus ha ført til at flere har blitt alvorlig syke, melder Aftonbladet.se.

Bakterien trives i de samme farvann som den blågrønne algen trives, og kan lett sette seg i sår. Nå går svenske infeksjonsleger ut og advarer.

- Det er all grunn til å advare for denne bakterien, sier Åsa Melhus, lærer i klinisk mikrobiologi ved universitetssykehuset i Malmö til det svenske nyhetsbyrået TT.

Hun forteller at det ofte begynner med helt vanlige plager, men at tilstanden forverres svært raskt.

Bakteriene spres til blod via sår og den som blir smittet blir fort syk og får høy feber. Man kan dø innen 48 timer etter man er smittet, skriver Aftonbladet.

Kan dø innen 48 timer

Personer som er syke fra før rammes oftest. De fleste smittes når det er varmt i vannet i juli og august, og pasientene i Sverige har alle vært over 55 år.

Sårene blir svært dype, og kan ødelegge både muskler og hud. Ifølge Aftonbladet skal flere pasienter hatt behov for plastisk kirurgi etter å ha blitt smittet av bakterien.

- Denne bakterien er ikke noe å leke med. Vi har heldigvis hatt få tilfeller i Sverige hittil, sier Melhus.

Bakterien Vibrio vulnificus kan ikke bare smitte til sår. Det aller farligste skal være å få i seg store mengder bakterier via ferske skalldyr som muslinger og østers.