To svensker drept i Ashraf-leiren i Irak

Skal ha blitt drept da irakiske styrker stormet leir med iranske opposisjonelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To svenske statsborgere skal ha blitt drept da irakiske styrker i forrige uke stormet en leir med iranske opposisjonelle nord for Bagdad.

Svenske myndigheter har tidligere bekreftet at svenske Hanif Emami ble skutt og drept av de irakiske soldatene. Mandag kom det opplysninger om at enda en svensk statsborger har dødd av skadene han fikk da leiren ble stormet.

- Han fikk hodeskader og havnet i koma. Han døde etter å ha blitt nektet sykehusbehandling i 24 timer, hevder Mojtaba Ghotbi fra Föreningen för ett fritt Iran.

Denne organisasjonen har nære forbindelser til den iranske opposisjonsgruppen Folkets mujahedeen, som har holdt til i Ashraf-leiren i Irak i flere tiår.

Norske myndigheter har bekreftet at det også befinner seg en norsk statsborger i leiren. Ifølge norsk-iranere som selv har familiemedlemmer i leiren, er mannens navn Ali Saidi.

Folkets mujahedin var opprinnelig en væpnet geriljagruppe og regnes som en terrororganisasjon av både USA og Iran. Gruppa fikk likevel en form for beskyttelse etter invasjonen av Irak i 2003. Samme år ble innbyggerne i Ashraf-leiren avvæpnet av de amerikanske styrkene.


(©NTB)