To tapende parter

Det var to tapende parter som møttes i namsretten i Oslo i går. Uansett utfall vil både Dag Danielsen og Carl I. Hagen gå svekket ut av rettsoppgjøret. En av partene vil vinne saken juridisk, men begge taper politisk. Og det er det som betyr noe for politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • «De vil være politisk døde mennesker,» sa Fremskrittspartiets prosessfullmektig Pål W. Lorentzen om de ni sentrale medlemmene av Oslo Frp som har bedt namsretten kjenne suspensjonene og eksklusjonene ugyldige. Trolig har Lorentzen rett. Selv om grunnlaget for vedtaket i Frp's sentralstyre virker syltynt, saksbehandlingen så som så, og de ni derfor skulle vinne saken, vil de fortsatt være stemplet som intrigemakere. Og de vil bli husket for å ha satt i gang en juridisk prosess som er svært belastende for Fremskrittspartiet.
  • For i rettssal 30 blir partiets bedrøvelige interne liv brettet ut. Det likner tilstanden ved en ungdomsskole. Rektor Hagen og hans stab i sentralstyret griper inn i krangling og mobbing, sørger for at reglementet blir fulgt og stanser obsternasige elever. Ja, partiet har sågar eget konfliktråd til å mekle og å oppdra partimedlemmer. Som advokat Lorentzen sa i retten i går: Det ligger et betydelig arbeid i å modne Fremskrittspartiet.
  • Men som i barneoppdragelse er tvang og brutalitet lite effektive metoder. Det fører til politisk aggresjon og opprør, ikke til modenhet.
  • Denne merkelige saken, der juss og politikk er sauset sammen, er et uttrykk for at Fremskrittspartiet under Carl I. Hagens ledelse spriker så bredt at det kan ha forskrevet seg. Hagen vil inn i regjering. Derfor trenger han et profesjonelt og strømlinjeformet parti. Men mange av partiets støtter i lokalmiljøene vil ikke at partiet skal være slik. De vi ha stor takhøyde, sprikende meninger og gjøre jobben slik de selv finner for godt.