To tatt etter beslag av 18 000 liter smuglersprit

Rekordbeslag verdt millioner i Telemark. To nordmenn ble er pågrepet, men flere er trolig involvert.

REKORDBESLAG: Politistudentene Øyvind Eide (t.v.) og Eirik Nørstebø var med på beslaget av 30 paller med vodka i Skien i går. Foto: PER FLÅTHE
REKORDBESLAG: Politistudentene Øyvind Eide (t.v.) og Eirik Nørstebø var med på beslaget av 30 paller med vodka i Skien i går. Foto: PER FLÅTHEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To personer ble i går pågrepet av politiet og siktet for befatning med et enormt parti ulovlig sprit i Telemark. Kvelden i forveien tok politiet seg inn i en lagerbygning på Nedre Kongerød i Skien, der spaning hadde avdekket ankomsten av et trailerlass med vodkaflasker.

- Området ble holdt under oppsikt i går. Da vi gikk inn i lageret og ransaket fant vi omlag 30 paller med spritflasker, totalt rundt 18 000 liter. Beslaget er trolig verdt millioner, sier politiadvokat Odd Skei Kostveit ved Telemark politidistrikt til Dagbladet.

Politiet måtte i går leie en trailer for å frakte bort beslaget.

- Dette er et veldig stort beslag og vi er svært fornøyde, sier politimester Anne Rygh Pedersen i Telemark politidistrikt.

- Flere involverte Lagereieren (43), som er bosatt i Skien, er siktet for grove brudd på toll- og alkohollovgivningen sammen med en 38-åring fra Hokksund. Sistnevnte skal ha blitt observert av politiet ved lageret i går kveld. 38-åringen er tidligere etterforsket for lignende lovbrudd i Buskerud, og politiet undersøker nå blant annet om gigantbeslaget kan knyttes til tidligere kjente kriminelle nettverk.

- Vi mener det er flere involverte i saken, og utelukker ikke flere pågripelser, sier Kostveit.

Den 43 år gamle siktede som ifølge politiet disponerte lagerlokalet, skal ikke være straffet for lignende kriminalitet tidligere. Han er i Brønnøysundregisteret oppført som eier og daglig leder i et aksjeselskap som blant annet driver med lagerutleie og brakkemontering. Bedriften gikk i fjor med dundrende underskudd.

Ukjent innhold Flaskene i beslaget har etiketter med det relativt ubeskrevne merket «Petrov Vodka». Innholdet er sendt til Arcus for analyse, og politiet vet ennå ikke hva slags kvalitet de antatte smuglervarene hadde eller om de var tenkt for det lokale markedet.

- Helsemessig er det som kjent alltid risikabelt å drikke noe man ikke vet er originale butikkvarer. I tillegg er folk som kjøper ulovlig sprit med på å opprettholde grobunn for organisert kriminalitet. Det sitter gjerne folk på toppen her som driver med enda alvorligere forbrytelser, sier politiadvokaten.

De to pågrepne mennene blir i dag framstilt for varetektsfengsling, og det er ikke kjent hvordan de stiller seg til siktelsen.

- Min klient avventer å forklare seg til jeg har hatt et møte med ham fredag, og har ikke tatt stilling til siktelsen eller faktum i saken, opplyser 38-åringens forsvarer, advokat Jan Christian Vanvik, til Dagbladet.

SPANING: Den ulovlige spriten sto stablet i dette lageret, som politiet har hatt under oppsikt i noe tid. Foto: PER FLÅTHE
SPANING: Den ulovlige spriten sto stablet i dette lageret, som politiet har hatt under oppsikt i noe tid. Foto: PER FLÅTHE Vis mer