To tatt for trafficking

Skal ha fått fem brasilianske kvinner til å selge sex fra Oslo-leilighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For 14 dager siden ble to menn, 35 og 33 år, pågrepet og siktet av Oslo-politiet. Begge er siktet for menneskehandel og hallikvirksomhet. Politiet mener at de siktede har fått, eller medvirket til å få, minst fem brasilianske kvinner til å selge sex fra en leilighet i Rådhusgata i Oslo.

– Jeg kan bekrefte at to menn er siktet i saken, men det er viktig å understreke at vi fortsatt er tidlig i etterforskningen. Vi mener de har organisert prostitusjonsvirksomhet fra Norge. Noen av kvinnene er kommet direkte fra Brasil, mens andre har vært innom Spania, sier politioverbetjent Øyvind Nordgaren ved Oslo politidistrikt. Han er leder for spesialgruppa mot trafficking, den såkalte STOP-gruppa.

«Operasjon Amor»

Politiets aksjon mot det brasilianske prostitusjonsmiljøet har fått navnet «Operasjon Amor». De prostituerte skal ha annonsert for sine tjenester på et kjent eskortenettsted i Norge.

Over uker skal politiet ha spanet på den ene av de siktede, en 35-åring med nigeriansk opprinnelse. 7. november skal han ha hentet brasilianske prostituerte på Gardermoen og fraktet de til leiligheten i Oslo sentrum.

Vel tre uker seinere skal det samme ha skjedd igjen, ifølge Dagbladets opplysninger. Det var etter denne kjøreturen at de to ble pågrepet. 35-åringens forsvarer, advokat Carl Rieber-Mohn, bekrefter at hans klient er varetektsfengslet i fire uker.

– Han nekter straffskyld og stiller seg uforstående til at han skal ha organisert prostitusjonsvirksomhet, sier Rieber-Mohn.

35-åringen har adresse i leiligheten ved Aker Brygge i Oslo. Ifølge politiet skal kvinnene ha solgt sex fra leiligheten.

UTENLANDSKE PROSTITUERTE: Oslo flommer over av prostituerte fra utlandet, som nesten helt har tatt over markedet. Foto: FRANK KARLSEN
UTENLANDSKE PROSTITUERTE: Oslo flommer over av prostituerte fra utlandet, som nesten helt har tatt over markedet. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Ifølge politiet gjenstår det flere avhør i saken. Det har allerede vært gjennomført ett bevisopptak i Oslo tingrett. Nye bevisopptak er planlagt seinere i desember. En av de prostituerte som har forklart seg, er gift med den hovedsiktede 35-åringen.

– Min klient mener dette er en hevnaksjon fra ektefellen. Han fant ut at hun var prostituert, og tok ut separasjon. Via bistandsadvokat anmeldte hun ham, sier advokat Rieber-Mohn.

– Svak sak

Den andre siktede, en 33-åring av nigeriansk opprinnelse, ble også fengslet av Oslo tingrett. Fengslingskjennelsen ble påkjært til lagmannsretten, som konkluderte med at det ikke var skjellig grunn til mistanke for menneskehandel og hallikvirksomhet. Nå sitter han varetektsfengslet etter utlendingsloven.

33-åringen sier han ikke kjenner til prostitusjonsvirksomhet eller menneskehandel.

– Han ble spurt av kameraten om å bli med til Gardermoen for å hente noen. Han kjørte kameraten og to kvinner til Oslo sentrum. Dette hadde han også gjort før. Etter min mening har politiet en svært svak sak mot min klient, sier 33-åringens forsvarer, advokat Benedict De Vibe.

ANTITRAFFICKINGLEDER: Politioverbetjent Øivind Nordgaren leder politiets spesialgruppe mot trafficking (STOP).