To tatt i Oslo-razzia etter at bevæpnet nynazist meldte seg

Skytevåpen beslaglagt da bevæpnet politi stormet forretning i Oslo sentrum. PST kan bli koblet inn i saken.

RØMLING: Vyacheslav Datsik framstår som nynazist, skal ha begått en rekke ran og rømte i august fra en psykiatrisk institusjon. I går dukket han opp i vakta til Politiets utlendingsenhet i Oslo. Dette bildet er tatt tidligere, foran en fane med nynazist-budskap på norsk.
RØMLING: Vyacheslav Datsik framstår som nynazist, skal ha begått en rekke ran og rømte i august fra en psykiatrisk institusjon. I går dukket han opp i vakta til Politiets utlendingsenhet i Oslo. Dette bildet er tatt tidligere, foran en fane med nynazist-budskap på norsk.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||• Har du bilder fra politiaksjonen i Oslo eller andre opplysninger i saken? Send sms/mms til 2400, epost til 2400@db.no eller ring 24 00 00 00

(Dagbladet): Totalt tre menn vil i morgen bli framstilt for varetektsfengslig i Oslo, etter at den ransdømte og psykisk syke kampsportutøveren og nynazisten Vyacheslav Datsik (33) dukket opp i vakta til Politiets utlendingsenhet (PU) for å søke asyl.

Datsik rømte fra en psykatrisk klinikk i St. Petersburg 24. august i år, angivelig ved å rive opp et gjerde med sine egne hender etter at han hadde blitt overflyttet fra en mer rømningssikker avdeling.

Siden tok han seg altså til Norge. Valget av land kan ha sammenhang med Datsiks ekstremistiske synspunkter.

- Nå har jeg tatt meg til nordlige land, der vikingene holder til, sa Datsik på en video lagt ut på nettet tidligere i flukten, som skal ha gått via blant annet Ukrania.

Flere våpen beslaglagt Pågripelsen i Norge skjedde da han ankom Politiets utlendingsenhet, der han rolig overrakte en pistol til politifolkene. Våpenet viste seg å være ladd.

Datsik skal imidlertid ha hatt minst to medhjelpere i Oslo som nå er i politiets varetekt.

Etter det Dagbladet erfarer var det en 30 år gammel russisk statsborger og en 20 år gammel mann fra Estland som ble pågrepet da tung bevæpnet politi i går stormet et næringslokale i Oslo sentrum.

I lokalet ble det funnet skytevåpen som politiet knyttet til mennene, samtidig som det ble gjort flere andre interessante funn.

Norsk politi jobber ut fra at mennene som oppholdt seg i bygningen kan knyttes til mer alvorlig kriminalitet enn den eventuelle bistanden til Vyacheslav Datsiks flukt.

- Vi fikk bistand fra Beredskapstroppen til denne aksjonen. Alle de tre mennene som er pågrepet vil bli framstilt for varetektsfengsling i morgen. I utgangspunktet skjer dette på bakgrunn av våpenbeslagene, sier Einar Aas i oslopolitiet til Dagbladet.

Han er sjef for Seksjon for organisert kriminalitet, som nå har overtatt den svært spesielle saken. Aas vil foreløpig ikke gå inn på om alle de tre mennene kan knyttes til et nynazistmiljø, men vurderer å koble inn andre politietater.

HADDE PISTOL: Da Datsik meldte seg, ga han politiet en ladd pistol. En medhjelper filmet hele pågripelsessituasjonen og la den ut på YouTube. Seinere ble ytterligere skytevåpen beslaglagt i et næringslokale i Oslo.
HADDE PISTOL: Da Datsik meldte seg, ga han politiet en ladd pistol. En medhjelper filmet hele pågripelsessituasjonen og la den ut på YouTube. Seinere ble ytterligere skytevåpen beslaglagt i et næringslokale i Oslo. Vis mer

- Det jeg kan opplyse er at det i noen tilfeller er naturlig å lene seg på Politiets sikkerhetstjeneste, siden en eventuell kobling til slike miljøer er deres felt, sier seksjonssjefen.

De pågrepne vil trolig ikke bli avhørt før i morgen, og politiet vil i dag derfor ikke gå ut med mer informasjon.

- Etterforskningen er nettopp startet, men foregår på flere plan. Det er alt jeg kan si nå, sier Aas.

Varslet flere medier Mye tyder på at Datsik ønsket medieoppmerksomhet rundt ankomsten til Norge og den spesielle bakgrunnen sin.

I går la bekjente av Datsik ut en video på YouTube som viser russeren mens han hever en strak arm med ustrakt hånd og sier «Sieg Heil!», før han går mot politistasjonen. 33-åringens medhjelper gjør det klart at Datsik nå skal melde seg for norske myndigheter.

Så dokumenteres hele seansen hos Politiets utlendingsenhet, fram til rømlingen blir ført inn bak låste dører.

Natt til tirsdag ble Dagbladet oppringt av en mann som tilbød et møte med Datsik på svært kort varsel før den rømte fangen skulle melde seg. Dagbladet takket nei til hastemøtet. VG skriver i dag at de møtte 33-åringen natt til tirsdag, men at de takket nei til å følge Datsik til politiet.

Seinere ble en epost med detaljerte opplysninger om Datsiks påtåtte asylsøknad og bakgrunn  sendt ut til en rekke journalister i alle store norske medier.

Dagbladet kommer med mer.

HARDTSLÅENDE: Den pågrepne russeren kalles «Rød Tarzan» og er utøver innen Mixed martial arts, en kontroversiell kampsport der det meste er tillatt.
HARDTSLÅENDE: Den pågrepne russeren kalles «Rød Tarzan» og er utøver innen Mixed martial arts, en kontroversiell kampsport der det meste er tillatt. Vis mer