TELENOR-SJEF: Sigve Brekke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TELENOR-SJEF: Sigve Brekke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

To Telenor-topper går av etter Vimpelcom-rapport

Rapport med sterk kritikk legges fram i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Telenor-toppene Richard Olav Aa og Pål Wien Espen går fra selskapet som følge av opplysninger som kommer fram Deloitte-rapporten om Vimpelcom-skandalen, som legges fram i dag.

Det bekrefter Telenor selv i en pressemelding. Aa har selv også sendt ut en pressemelding om fratredelsen via Geelmuyiden Kiese, hvor det framkommer at han får et «vederlag som tilsvarer lønn i oppsigelsestiden samt en etterlønn i henhold til ansettelsesavtalen».

- Jeg har hele tiden sagt at jeg har behandlet bekymringsmeldingene vedrørende VimpelCom, som kom i 2011, på korrekt måte. Dette bekrefter Deloitte i sin rapport. Deloitte stiller dessuten et spørsmål ved min vurdering som toppleder etter et styremøte i 2013. Avveiningen jeg gjorde etter dette styremøtet var basert på det jeg visste da, og gitt omstendighetene den gang mener jeg fortsatt avveiningen var riktig, sier Aa i pressemeldingen.

Han var finansdirektør i selskapet.

Krevende dag Pål Wien Espen var juridisk direktør. Fridtjof Rusten og Ole Bjørn Sjulstad, som også har vært fristilt under Deloittes gjennomgang, går tilbake til sine tidligere posisjoner i Telenor, opplyser selskapet.

- Vi må erkjenne at vi i denne saken ikke lykkes i å håndtere en viktig bekymringsmelding i henhold til Telenors etiske standarder. Det er imidlertid bra å se at en Telenor-ansatt reagerte på mulige kritikkverdige forhold og sa ifra om det, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor, i en pressemelding.

- Dette er en krevende dag for alle i Telenor. Å få detaljerte opplysninger om en svært vanskelig og sammensatt sak brettet ut i offentligheten, er sterk kost. Men vi skal ta inn over oss kritikken, lære av den og forbedre oss, sier Brekke.

Sterk kritikk Dagens Næringsliv skriver i dag at Deloitte-rapporten kommer med sterk kritikk av Telenors håndtering av bekymringsmeldinger i Vimpelcom.

I februar innrømmet Vimpelcom bestikkelser til Usbekistans presidentdatter Gulnara Karimova, og vedtok en bot på 795 millioner dollar.

Ifølge Telenor selv har ikke Deloitte funnet at Telenor-ansatte har vært delaktige i korrupsjon eller andre lovbrudd, men rapporten avdekker svakheter internt i selskapet.

- Rapporten synliggjør også svakheter knyttet til organisering, kommunikasjon og lederskap i denne saken. Dette er alvorlig. Styret og ledelsen erkjenner at vi må forbedre måten vi arbeider på. Det er en selvfølge at lover og regler skal følges, men vi må strekke oss lenger. Det skal aldri være tvil om at vi i Telenor etterlever våre etiske retningslinjer, sier Gunn Wærsted, styreleder i Telenor ASA, i en pressemelding.

Informert for seint Granskerne i advokatfirmaet mener både konsernsjef, styret og næringsministeren ble informert altfor seint, ifølge Dagens Næringsliv,  som har fått tilgang til rapporten.

Fra 2011 varslet en Telenor-ansatt gjentatte ganger om bekymringsfulle korrupsjonsmistanker knyttet til Vimpelcoms investering i Usbekistan, uten at dette nådde fram til konsernsjef og styre.

I sin gransking har Deloitte identifisert en rekke hendelser der sentrale Telenor-topper burde ha sørget for at bekymringsmeldingene ble tatt videre, skriver Dagens Næringsliv.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram