To terrordrap i Spania

En politiker ble drept av en bilbombe og en politimann skutt og drept i Nord-Spania i dag. Det antas at ETA står bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lokalpolitiker fra Leiza i Spania ble i dag tidlig drept av en bilbombe. Timer senere ble en politimann skutt mens han satt i sin egen bil i en by i Nord-Spania. Han døde på sykehuset kort tid etter.

Den separatistiske ETA-bevegelsen mistenkes for å stå bak begge drapene som fant sted samme dag som oksene sprang sommerens siste løp i Pamplona og presidenten for den baskiske provinsen ble tatt i ed.

Politimannen Mikel Utibe (44) døde på sykehuset i San Sebastian kort tid etter at han ble skutt ned i bilen sin midt i byen Leaburu i Nord-Spania. Han hadde sivile klær og ble skutt flere ganger i hodet og kroppen. Minst én av angriperne stakk av i en bil som senere ble funnet utbrent i byen Tolosa. Det er sjelden at ETA utfører mer enn ett drap samme dag.

Festet under bilen

Lokalpolitikeren Jose Javier Mugica Astibia (58) ble brutalt drept av en bilbombe idet han åpnet døra på varebilen sin. Eksplosivene var festet under bilen og kona og tre barn kom løpende ut av huset da de hørte smellet.

Mugica var bussjåfør og eide en fotobutikk i tillegg til å være lokalpolitiker i Navarra-regionen, like ved spanske Baskerland. Byen Leiza ligger fire mil fra Pamplona, hvor myndighetene bestemte seg for at den siste dagen av San Fermin-festivalen skulle foregå uten musikk, som en protest mot drapet.

Noen timer etter bombeangrepet ble den nylig gjenvalgte presidenten for Baskerland Juan José Ibarretxe tatt i ed i byen Guernica. Seremonien åpnet med ett minutts stillhet til minne om Mugica.

Støttet regjeringspartiet

Mugica var ett av to medlemmer i kommunestyret i Leiza fra det moderate partiet UPN. Partiet er en støttespiller til Spanias regjeringsparti.

Ifølge partimedlemmer har Mugica tidligere blitt truet av ETA - separatistbevegelsen som har drept cirka 800 personer siden gruppen i 1968 begynte å kjempe for et selvstendig Baskerland. I fjor ble varebilen til Mugica satt fyr på, og siden den gang har han hatt politibeskyttelse. I 1998 ble en annen UPN-representant i kommunestyret i Pamplona skutt og drept. Fire måneder senere erklærte ETA våpenhvile, men i desember 1999 var det slutt. 34 personer er siden drept.

Liten støtte

ETA ble dannet mens diktatoren Franco satt ved makten, et militærregime som slo brutalt ned på all baskisk nasjonalisme. Gruppen har kun støtte av det baskiske nasjonalpartiet som vant 10 prosent av stemmene ved regionalvalgene i mai - en dramatisk nedgang fra de 18 prosentene det fikk ved forrige valg i 1998.

De fleste ETA-angrepene er rettet mot lokalpolitikere og politimenn. Sist tirsdag ble en politimann drept av en bilbombe i Madrid.

(NTB-Reuters-DPA)