To tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse

To personer smittet i Stavanger/Sandnes-området i løpet av én uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 17 år gammel elev ved Randaberg videregående skole fikk diagnosen smittsom hjernehinnebetennelse i forrige uke.

- Vedkommende elev ble innlagt forrige helg. Han er nå på bedringens vei, men er fortsatt innlagt på sykehuset, sier rektor Tarjei Berge ved Randaberg videregående skole til Dagbladet.

En 19 år gammel mann fra Sandnes døde i går på Stavanger universitetssjukehus av smittsom hjernehinnebetennelse. 19-åringen var elev ved Gand videregående skole, og ble lagt inn på sykehuset lørdag. 

To tilfeller Det har dermed vært to tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse i Stavanger/Sandnes-området i løpet av én uke.

Det er foreløpig ingenting som tyder på at det er noen sammenheng mellom tilfellene, opplyser smittevernoverlege Janne Dahle Melhus i Stavanger kommune til Dagbladet.

Har det vært andre tilfeller den siste tiden?

- Det er disse to tilfellene som sammenfaller i tid. Så vil det vise seg om de henger sammen på noe vis, eller om det er to tilfeldige hendelser, sier Melhus.

Rektor ved Randaberg videregående sier imidlertid at det ikke er noen sammenheng mellom de tilfellene.

- De har ingen kjennskap til hverandre. Stedene er også ganske langt fra hverandre, sier Berge.

- Engstelige Smittsom hjernehinnebetennelse spres via nærdråpesmitte. Dette kan for eksempel skje ved kyssing eller ved å drikke av samme glass. Men selv om sykdommen er smittsom, er ikke risikoen for å bli smittet overhengende stor.

- I 97-98 prosent av tilfellene er det snakk om enkeltstående tilfeller hvor andre rundt ikke blir syke. Risikoen for å bli syk er altså svært liten, men frykten er stor. Ungdommene jeg har snakket med, er engstelige for å bli syke, sier kommuneoverlege Hans Petter Torvik i Sandnes til Aftenbladet.

Det er ikke avklart hvilken type smittsom hjernehinnebetennelse 19-åringen døde av.

- Vi vet at det er meningokokksykdom, men vi vet foreløpig ikke hvilken type. Personen som ble smittet i Randaberg hadde meningokokk gruppe C, sier kommuneoverlege Hans Petter Torvik i Sandnes til Dagbladet.