To tiltalt for å ha drept Per Høyland for å skjule et ran

Riksadvokaten mener det var et rovmord.

TILTALT FOR ROVMORD:  Statsadvokaten mener at Per Høyland  (73) ble drept for å skjule et ran. 
Foto Morten Holm / SCANPIX .
TILTALT FOR ROVMORD: Statsadvokaten mener at Per Høyland (73) ble drept for å skjule et ran. Foto Morten Holm / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha gjennomgått saken, har riksadvokaten tiltalt to menn på henholdsvis 37 og 25 år fra Oslo for drap og grovt ran. I klartekst betyr dette rovmord. Strafferammen er lovens strengeste, ubetinget fengsel i 21 år.

Grovt mishandlet
Etter det Dagbladet får opplyst, ble den tidligere klokkeren grovt mishandlet, før hodet hans ble pakket inn i håndklær. Høyland ble funnet død i en stol i leiligheten sin i Calmeyers gate i Oslo i august i fjor. 73-åringen hadde trolig vært død en stund før drapet ble oppdaget.

Etter relativt kort tid ble de to mennene arrestert for drapet, og varetektsfengslet.

Høyland (73) ble født i Bærum. Familien har røtter i Fyresdal i Telemark. Høyland studerte teologi, men ble ikke prest. Seinere studert han ved lærerhøyskolen i Oslo, og ble etter hvert lærer ved Marienlyst skole. Han underviste i matematikk og religion på både barne- og ungdomstrinnet.

Høyland begynte som kirketjener på si i Høvik kirke allerede i 1956. Han ble tilsatt som klokker i 1981, en jobb han hadde i 24 år. Han fikk tidlig mange venner blant hovedstadens utstøtte, og engasjerte seg i menneskene som gikk på «Fattighuset» og «Møtestedet» i Oslo.

Varmhjertet
Ved en anledning ble han selv kastet på glattcelle etter å ha vært med en narkoman som måtte på «Plata» for å få tak i stoff.

Tidligere biskop Sigurd Oseberg kjente Høyland siden studietida, og jobbet sammen med ham i Høvik meninghet.

– Det er dypt tragisk at Per, som var så varmhjertet, skulle bli tatt av dage, sa Osberg til Dagbladet i fjor sommer.

Straffesaken mot 25- og 37-åringen kommer opp i Oslo tingrett i løpet av høsten.