Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To timer foran TV-en øker diabetesfaren

I Norge ser vi gjennomsnittlig på TV tre timer om dagen.

 IKKE BARE KOS:  Mange velger å legge seg ned foran TV-en når de kommer hjem fra jobb. Men det er ikke alltid like lurt, advarer amerikanske forskere. Foto: Colourbox.
IKKE BARE KOS: Mange velger å legge seg ned foran TV-en når de kommer hjem fra jobb. Men det er ikke alltid like lurt, advarer amerikanske forskere. Foto: Colourbox. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er du blant dem som elsker å sette deg ned foran TV-en etter en lang dag på jobben? TV-tittingen er blitt en anerkjent ettermiddagsaktivitet rundt om i de norske hjem, men fører ikke bare godt med seg.

Frank Hu ved Harvards offentlige helselinje har sett på åtte studier som har fulgt mer enn 200 000 personer i mellom sju og ti år, og hvordan TV-en fører med seg helseplager.

- Budskapet er enkelt. Å kutte ned på TV-tittingen er et viktig element i å redusere en stillesittende livsstil og redusere risikoen for diabetes og hjerteplager, sier Wu til Reuters.

Det er selvsagt ikke TV-en i seg selv som fører til helseplagene, men livsstilen den skaper. Ikke bare blir det mindre trim, det er ofte slik at vi ikke akkurat metter oss på helsekost når vi sitter foran boksen.

- Kombinasjonen av en stillesittende livsstil, usunn diett og overvekt skaper en perfekt grobunn for diabetes type 2 og hjertesykdom, sier Wu.

Tre TV-timer om dagen i Norge Studien, som presenteres i Journal of the American Medical Association, viser at diabetesrisikoen øker med 20 prosent med to timers TV-titting hver dag, mens samme mengde fører til 15 prosents økt risiko for hjertesykdommer.

Mer dramatisk: Studien viser at to timer foran TV-en hver dag øker risikoen for å dø av en livsstilssykdom med 13 prosent.

Mens voksne amerikanere ser på TV gjennomsnittlig fem timer om dagen, har vi ikke helt nådd det punktet her hjemme. Tall fra SSB viser at vi i 2006 brukte godt over tre timer foran boksen på en gjennomsnittsdag.

Menn så på TV 3,46 timer om dagen, mens tallet for kvinner var 3,12. Og det har vært en eksplosiv vekst. På 90-tallet brukte vi stort sett ikke mer enn rundt to timer foran TV-skjermen.

Problemet for forskerne er at det stort sett er de late av oss som bruker mye tid på TV-titting. Spørsmålet er om det er TV-tittingen som gjør oss late, eller om vi tiltrekkes mediet nettopp fordi vi allerede er late.

- Gå en tur - Det er sant at folk som ser mye på TV skiller seg ut fra de som ser mindre, særlig med tanke på hva de spiser og hvor mye de er i aktivitet, sier Hu, men understreker at usunn mat og en stillesittende livsstil også må ses på som konsekvenser av TV-tittingen.

- Jeg er sikker på at vi alle sammen uten å mene det har brukt hele kvelder på å ligge i sofaen foran TV-en, mens vi har spist chips og kjeks og drukket brus eller alkohol. Men det er viktig at dette ikke blir en vanlig aktivitet, sier Maurene Talbot i det britiske Hjertefondet, som var involvert i studien.

- Hvorfor ikke ta en gåtur etter jobb, begynne med en sport eller bare holde på litt i hagen på kveldene? Det må være mye mer givende enn å stirre på en boks, sier hun.