Espen Nakstad:

- To ting blir viktige nå

Ny nasjonal smitterekord og over 2000 smittet på ett døgn. - Stigningen i innleggelser viser at mye av smitteøkningen er reell, sier Espen Nakstad.

Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

Det siste døgnet er det satt ny smitterekord i Norge. 2126 nye smittetilfeller er registrert - det høyeste antallet siden corona-pandemien startet.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier til Dagbladet at smittetallene følger trenden man har sett i flere uker allerede.

- Det er mulig at mørketallene også er litt mindre nå, fordi flere tester seg. Men stigningen i innleggelser de siste ukene viser at mye av smitteøkningen er reell, sier Nakstad.

TORDENTALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kom med klare oppfordringer til folket for å holde smitten nede. Vis mer

- Begrenset effekt

På en direktesending hos Dagbladet TV utdyper han at utviklingen tyder på at folk er for mye i kontakt med hverandre når de er syke, og at flere har blitt for lite flinke til å holde seg hjemme når de har symptomer.

- Vi jobber med testsystemer og hvem som skal teste seg, samtidig som FHI vurderer tiltakene. Men jeg tror ikke det blir aktuelt med bruk av innenlands coronasertifikat. Jeg skal ikke utelukke det, men det er nok andre ting som er viktigere først, sier Nakstad.

Han forteller videre at de ser at det er uvaksinerte barn som ofte bringer smitte med seg hjem. Testsystemet som var innført hos skolene, ble avviklet mange steder etter høstferien.

Ingen fare for julebord

Mange har gledet seg til julebordsesongen, som for en del har blitt utsatt flere ganger. Restauranter landet over har allerede meldt om stor interesse i år, og i flere byer er det allerede varslet fulle bestillingsbøker siden starten av januar.

Nakstad beroliger med at julebordet ikke henger i en tynn tråd per nå.

- Det at man samles på julebord med kolleger som man kanskje ser daglig uansett, utgjør ikke en ekstra stor smitterisiko. Det som er viktig, er at man er frisk når man drar på julebordet, sier Nakstad.

Dette er viktig nå

Forrige smitterekord ble satt 1. november, da med 1973 tilfeller. Med andre ord er det satt to rekorder på under to uker, og med jevnt høye smittetall daglig både nasjonalt og flere steder lokalt.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 1467 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1098. Nakstad mener det er to ting som blir viktigst framover.

- Utviklingen viser at det er to ting som bare blir viktigere nå; at vi vaksinerer oss når vi får tilbud om det, og at vi blir enda flinkere til å holde oss hjemme ved sykdom, sier Nakstad.

CORONA: Kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden, er misfornøyd med hvordan kommunens innbyggere har håndtert pandemien den siste tiden. Foto/video: NTB Vis mer

Snur om tredje dose

Som Dagbladet kunne melde onsdag, så snur Folkehelseinstituttet nå om tredje vaksinedose. Instituttet anbefaler å prioritere tredje dose foran influensavaksinasjon. Dette én måned etter at de anbefalte det motsatte.

- Dersom en kommune har begrenset vaksineringskapasitet, ber vi dem først vaksinere eldre over 65 år med oppfriskningsdose med coronavaksine før de vaksinerer de samme med influensavaksine, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet, og fortsetter:

- I mange kommuner er dette ikke noe problem ettersom fastlegene tar seg av influensavaksinering, slik de har gjort i mange år mens coronavaksineringen skjer på et kommunalt vaksinasjonssenter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer