Putins leiesoldater:

- To ting kan motivere dem

Kreml skal ha rekruttert tusenvis av erfarne leiesoldater til krigen i Ukraina. Professor og Midtøsten-ekspert mener leiesoldater kan være motivert til å krige for Russland.

IKKE-RUSSISKE SOLDATER: USA hevder at Russlands president Vladimir Putin jobber med å erstatte falne soldater med både syriske leiesoldater og Wagner-soldater. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin / AP / NTB
IKKE-RUSSISKE SOLDATER: USA hevder at Russlands president Vladimir Putin jobber med å erstatte falne soldater med både syriske leiesoldater og Wagner-soldater. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Leiesoldater gir deg en fleksibilitet fordi du får større styrker på kort tid. Ikke minst er de herda og har kamperfaring, Jo Jakobsen til Dagbladet.

Han er professor og ekspert i internasjonal politikk ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) i Trondheim. Jakobsen forklarer at leiesoldater har vært vanlig å bruke i krig siden middelalderen.

Mandag sa Det britiske forsvarsdepartementet at leiesoldater fra den beryktede paramilitære Wagner-gruppa er på plass i Ukraina.

- De forventes å utplassere mer enn 1000 leiesoldater, inkludert høyt rangerte ledere fra organisasjoner, for å utføre kamphandlinger, skriver det britiske forsvarsdepartementet.

Russland har brukt Wagner-soldater i Syria og Libya, men også andre steder lenger sør i Afrika, som Mali, Tsjad og Sudan.

USA og EU anser disse leiesoldatene for å være underlagt det russiske militæret, men Kreml nekter for at gruppa i det hele tatt eksisterer.

- Slipper ansvar

- Ganske mange av Wagner-soldatene i Libya har kommet til Ukraina. Det er også noen krigere fra Tsjetsjenia i Ukraina, som har litt lik status som Wagner-gruppa, fordi de ikke formelt er en del av det russiske forsvaret, sier Jakobsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer