To tippeligakamper avbrutt, trafikklys slått ut, av lynet og trær veltet ut i veien

- Ekstremt mye nedbør på relativt kort tid.

 SKIKKELIG UVÆR:  Himmelen åpnet seg på Østlandet på søndag. Dette bildet er tatt i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKIKKELIG UVÆR: Himmelen åpnet seg på Østlandet på søndag. Dette bildet er tatt i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag var det et skikkelig ruskevær her til lands. Spesielt i Østfold høljet regnet ned i store mengder.

- I Strømtangen i Fredrikstad kom det 22 millimeter på én time i går, i Råde kom det 21 millimeter. Aller verst var det i Byglandsfjorden i Aust-Agder, som fikk 58,1 millimeter på 60 minutter. Det er ekstremt mye nedbør på relativt kort tid, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Skapte kaos Disse enorme nedbørsmengdene, over så kort tid, skapte kaos for trafikantene, opplyser Statens vegvesen til Dagbladet.

- Det var veldig mange henvendelser inn til oss. Spesielt i Østfold. Det var trær som veltet ut i veien, trafikklys som ble truffet av lynet, og det kom veldig mye nedbør på kort tid som skapte kaos, sier trafikkoperatør i Statens vegvesen, Maria Arrestad, til Dagbladet.

Dette uværet satte også sitt preg på flere Tippeliga-kamper. Kampen mellom Sarpsborg 08 og Haugesund ble avbrutt i 45 minutter på grunn av store nedbørsmengder.

- De som ikke har kommet seg vekk, kommer ikke til å bevege seg. Det er farlig å være her, ting blåser over ende, opplyste Raymond Kvisvik som var til stede på arenaen for å kommentere matchen for TV 2.

Lyn ved stadion Også kampen mellom Stabæk og Rosenborg på Nadderud ble preget av uværet. Da hjemmefansen feiret 4-1-scoring mot RBK, kom tordenværet til Nadderud.

Lynet slo ned ikke langt unna stadion, og da uret viste 86.42, valgte dommer Tom Harald Hagen å sende spillerne inn i garderoben.

Etter noen minutter under tak entret lagene igjen banen for å fullføre kampen.

Vær-endringer framover Dette uværet står i sterk kontrast til været som er ventet å komme i Nord-Norge de neste dagene.

I begynnelsen av denne uka er det ventet at varmerekorder står for fall, og spesielt befolkningen i Troms og Finnmark kan finne fram badeshortsen.

- I Nord-Norge vil det bli varmt, og prognosene viser at det kan bli over 30 grader i Troms og Finnmark. I såfall vil det vil bli ny varmerekord. Det har aldri tidligere vært over 30 grader i Troms og Finnmark, sier Wahl til Dagbladet.

Vakthavende meteorolog opplyser at sammen med det varme været vil det trolig følge regnværsbyger.

- Det vil nok også bli noen byger i Nordland, Troms og Finnmark. Det er ikke sjeldent at slike byger følger med varmt vær, og det er sannsynligvis tilfellet her, sier hun.

Nedbør, nedbør og nedbør Samtidig som gamle vær-rekorder muligens står for fall i nord, ser det definitivt mørkere ut lenger sør i landet.

- Spesielt nord på Østlandet vil det komme mye nedbør og torden i dag, men værets frontsone er i tida framover på vei nordover mot Trøndelag og Møre og Romsdal, som får kraftige byger i dag og i morgen. Det samme gjelder for Oppland og Hedmark, opplyser Wahl til Dagbladet.

Meteorologisk institutt melder at det vil komme noen byger nord for Bergen til Stad og Dovre, samtidig ser det ut til Rogaland og Sørlandet vil få pent vær de neste dagene.

Sør på Østlandet ser det ut til å bli gradvis bedre vær utover i uka, opplyser meteorologisk institutt.

Dermed ser det ut som at Østlandet blir kvitt de verste regnbygene som nærmest herjet flere steder i går.

OVER ENDE: Flere steder har trær blåst over ende - som her på Slangsvold i Råde i Østfold. Foto: Birgitte Båtvik
OVER ENDE: Flere steder har trær blåst over ende - som her på Slangsvold i Råde i Østfold. Foto: Birgitte Båtvik Vis mer