VIL IKKE GÅ AV: Politi ved toget på den lukkede perrongen i Rødbyhavn i dag tidlig. Flyktningene nekter å forlate toget. Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB Scanpix
VIL IKKE GÅ AV: Politi ved toget på den lukkede perrongen i Rødbyhavn i dag tidlig. Flyktningene nekter å forlate toget. Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB ScanpixVis mer

To togferjer hindret fra å legge til kai i Danmark

Stanset av tog med flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To togferjer ligger utenfor Rødbyhavn i Danmark, og kan ikke legge til kai fordi toglinjene er blokkert av to tog med flyktninger.

- Vi jobber nå med å fjerne to tog med rundt 250 flyktninger. Vi forventer at det skjer innen ganske kort tid, sier kommunikasjonsansvarlig Carsten Andersen ved Midt- og Vestsjællands politidistrikt til Dagbladet.

Det ene skipet har ligget stille i mellom halvannen og to timer, opplyser en nordmann ombord til Dagbladet. Nå har det begynt å sette kursen mot land.

- Dette er selvfølgelig ubehagelig for de passasjerene det går utover, og vi håper å få normalisert tingene så snart som mulig, sier Andersen.

Sju pågrepet Politiet har holdt tilbake det ene toget siden i går kveld, og sju flyktninger er pågrepet etter at de prøvde å stikke av. I tillegg holder politiet igjen enda et tog som ankom havnebyen onsdag.

Det er rundt 100 flyktninger og migranter om bord på toget som kom til Rødby med togferje fra Puttgarden i Tyskland tirsdag kveld. De nekter å forlate toget fordi de ikke vil bli registrert som asylsøkere i Danmark. I stedet vil de heller til Sverige.

I tillegg er det rundt 160 flyktninger om bord toget som ankom i dag, opplyser Andersen. 20 av dem klarte å stikke av fra toget, men de fleste av dem ble raskt pågrepet igjen og tatt hånd om av politiet. De øvrige 140 som fortsatt sitter om bord i toget, nekter å forlate togvognene.

Flere aktivister Politiet har ingen formening om hvor lenge de kommer til å holde igjen toget og de som er om bord.

Om bord i ferja var også en håndfull tyske aktivister som var med for å hjelpe flyktningene og migrantene, ifølge Dansk Radio.

FÅR IKKE LEGGE TIL: Passasjerene på den ene togferga utenfor Rødbyhavn må smøre seg med tålmodighet. Foto: Privat
FÅR IKKE LEGGE TIL: Passasjerene på den ene togferga utenfor Rødbyhavn må smøre seg med tålmodighet. Foto: Privat Vis mer

Ferja sirklet i flere timer før den la til kai i Rødbyhavn. Det tok ytterligere tid å skille vanlige passasjerer fra det som antas å være flyktninger og migranter.

Gikk til fots Utover dagen skal de nyankomne transporteres i busser og innkvarteres i byen der de skal være inntil politiet har registrert dem, opplyser Syd- og Sønderjyllands politidistrikt, ifølge NTB.

Det samme politidistriktet måtte i formiddag sperre av motorveien E45 i begge retninger ved Padborg Syd fordi en større gruppe flyktninger og migranter hadde forlatt stedet der de var innlosjert og tatt seg ut på motorveien til fots.

Politiet arbeider med å skaffe til veie tolker som kan komme i dialog med dem, og deretter skal de kjøres tilbake til oppholdsstedet i Padborg med busser.

TIL FOTS: En gruppe flyktninger blir ført gjennom Rødby av politiet. Foto: NTB scanpix
TIL FOTS: En gruppe flyktninger blir ført gjennom Rødby av politiet. Foto: NTB scanpix Vis mer