Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To tonn giftige epler solgt i Norge

Mattilsynet har sendt ut advarsel til alle EU-land. Barn kan bli syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I juni tok Mattilsynet stikkprøver av et parti argentinske epler fra økologivarekjeden Helios. Overraskelsen var stor da resultatene forelå en måned seinere: Frukten inneholdt mer enn ti ganger mer av insektmiddelet dimentoat enn det som er lovlig, og er akutt helsefarlige, skriver Miljøjournalen.

Barn kan bli syke om de spiser eplene.

- Man kan få et forbigående ubehag. Vi har gjort beregningene våre utifra barn, fordi de har et høyt inntak i forhold til kroppsvekt, sier rådgiver Jorid Frydenlund ved Mattilsynet, Nasjonalt senter for planter og vegetabilsk mat på Ås.

Mattilsynet rapporterte saken til EU, som har sendt ut advarsler til samtlige EU-land.

Men i Norge er det for seint. Hele partiet på to tonn epler ble solgt i Helios-butikker over hele landet mellom 15. mai og 29. juni.

Eplene var av typen red delicious og er produsert i Argentina.

I vanlig frukt er det kun lov med 0,02 milligram dimentoat. I de argentinske eplene ble det funnet 0,21 milligram. Dette er mye også for vanlig produsert frukt.

- Jeg kjenner ikke til at det har vært funnet så store mengder insektmidler i økologiske matvarer før, sier Tomtum til fagbladet.

Debio, som godkjenner og kontrollerer økonlogiske produkter som selges i Norge, har fulgt opp saken med Helios og den tyske grossisten Kölla Natura, som leverte eplene. De vet ikke foreløpig ikke hvordan feilen har skjedd, men sier at Helios er uten skyld fordi de har fulgt sine rutiner når det gjelder å sjekke merking.

image: To tonn giftige epler solgt i Norge

Feilen ligger derfor trolig hos produsenten eller grossisten. Produsenten kan ha brukt sprøytemidler eller partiet kan ha blitt byttet med et annet. Tyske myndigheter arbeider med å komme til bunns i saken. I mellomtiden har Helios brutt samarbeidet med den argentinske produsenten, og vurderer også å bryte med den tyske grossisten.

- Denne saken er spesielt alvorlig, fordi forbrukerne tror de kjøper frukt som er fri for plantevernmidler, sier Ågot Li, seniorrådgiver ved Mattilsynet i Drammen, som utførte testene.

Ifølge Frydenlund har Mattilsynet ikke fått inn rapporter om at personer er blitt syke som følge av inntak av de aktuelle eplene.

STAPPFULLE AV GIFT: Red delicious-eplene fra Helios i sommer kan gjøre barn akutt syke. Mattilsynet advarer.