To tredeler av Norges rikeste er arvinger

67 prosent av Norges hundre rikeste er arvinger. I tillegg er kun en femdel av dem som troner på formuetoppen, kvinner.

På topp: Laksearving Gustav Magnar Witzøe (24) troner formuetoppen i Norge med sin formue på 11,1 milliarder kroner. Foto: Gustav Magnar Witzøe/Instagram
På topp: Laksearving Gustav Magnar Witzøe (24) troner formuetoppen i Norge med sin formue på 11,1 milliarder kroner. Foto: Gustav Magnar Witzøe/Instagram Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Klassekampen har gått gjennom skattelistene for 2016 og analysert Norges 100 rikeste målt i ligningsformue.

Det viser at blant av de rikeste er to tredeler arvinger og halvparten tilhørende Oslo-området.

På topp står 24 år gamle Gustav Magnar Witzøe, med sine 11,4 millioner kroner i formue. Laksearvingens penger stammer fra familiens kontroll over det børsnoterte oppdrettsselskapet Salmar. Han fikk overført brorparten av aksjene fra sin far.

26 av de 100 rikeste er kvinner. Det utgjør en svak nedgang i kvinneandelen fra 2015, da den lå på 30 av 100. I tillegg er kvinnene nesten utelukkende arvinger.

I 2016 hadde formuetoppen en snittinntekt på 34,7 millioner kroner. Kvinnene tjente betydelig mindre enn mennene: 7,7 millioner kroner mot 44,2.

Når det gjelder gjennomsnittlig formue er det derimot ingen kjønnsforskjell. Den gjennomsnittlige formuen for kvinnene er 1,89 milliarder kroner mot mennenes 1,88.

NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer