Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Korallbleking:

To tredjedeler av korallene i Great Barrier Reef er rammet av korallbleking: - Ødelagt for alltid

To år på rad med bleking har skapt store konsekvenser for korallene i Australia.

KORALLDØD: Store deler av korallrevet i The Great Barrier Reef er, for andre år på rad, rammet av korallbleking. Vanligvis tar det opptil ti år før korallene blir friske igjen, men bleking to år på rad gir ingen håp for korallene. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det kan rett og slett ikke bli stort verre sier Trond Amundsen, professor i biologi ved NTNU, til Dagbladet.

For andre år på rad har Australias Great Barrier Reef blitt rammet av korallbleking.

Ifølge CNN vil det vanligvis ta opptil ti år før korallene er tilbake til normalen igjen. Men, to år på rad med bleking gir likevel liten sannsynlighet for at det noensinne blir bra igjen.

Amundsen påpeker at konsekvensene av to års massebleking vil være dramatiske.

- Problemet er ikke blekingen i seg selv. Korallene dør fordi algene, som har gitt dem farge, ikke kommer tilbake, sier professoren.

I fjor døde nesten 22 prosent av korallene ved revet på grunn av blekingen.

Døde for alltid

Australias Great Barrier Reef strekker seg over 2000 kilometer langs nordkysten av Australia. Korallrevene er en livsviktig del av økosystemet.

- De tropiske korallrevene er det rikeste havmiljøet, med mer enn 5000 fiskeslag. Flere hundre millioner mennesker lever direkte eller indirekte av verdens korallrev, sier Amundsen.

Skadene på korallene strekker seg over 1500 kilometer. Se de massive ødeleggelsene i videoen øverst i saken.

Amundsen påpeker at hvis ikke temperaturen i vannet går ned, vil store deler av korallene i Great Barrier Reef dø.

KRAMPETREKNINGER: På grunn av det varme vannet må korallene ved the Great Barrier Reef kvitte seg med algene som dekker den. Dette hjelper på varmen, men kan ha ødeleggende konsekvenser for korallen i det lange løp. Vis mer

- Det skjedde i fjor, og resultatet var massedød av koraller i et omfang vi aldri har sett før. Da var det de nordligste delene av Barriere-revet som ble hardest rammet, i år er det de midtre delene. Til sammen dreier det seg om cirka 150 mil med skadet rev, forteller Amundsen.

- På de nordligste 70 milene døde mellom 60 og 70 prosent av korallene. Hva dette betyr for fisk og annet liv vet vi ikke ennå, men vi vet nok til å forvente store og negative effekter.

Global oppvarming

Framtida til korallene er nå avhengige av klimautviklingen. Amundsen sier at hvis vi får korallbleking med få års mellomrom, eller hvert år som nå, kommer korallrevene aldri tilbake slik de var.

- Forskning viser at hvis den globale oppvarmingen fortsetter som nå, kan mesteparten av verdens korallrev være ødelagt innen 50 år.

- Det eneste som på sikt kan redde revene, er om utslipp av CO2 og andre klimagasser reduseres. Revene tåler ikke stort varmere vann.

TRUET: Great Barrier Reef ligger i Korallhavet utenfor nordkysten av Queensland i Australia. Det er over 2600 kilometer langt, dekker et område på 344 400 km² og kan sees fra verdensrommet. Nå mener forskere at revet er alvorlig truet av korallbleking. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media