To tredjedeler sier ja til EU i måling

To tredjedeler av velgerne som har bestemt seg i EU-spørsmålet ville stemt ja hvis det var avstemning i morgen. Dette går fram av Opinions EU-barometer for Aftenposten og NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

67 prosent av dem som har bestemt seg ville sagt ja, mens 33 prosent ville sagt nei. Dersom også de usikre tas med, viser barometeret at 57 prosent ville svart ja, 29 prosent nei mens 14 prosent sier vet ikke.

Resultatet er omtrent det samme som i målingen Norsk Gallup utførte for TV 2 i forrige uke. Der ville 58 prosent svart ja, 29 prosent nei og 11 prosent vet ikke.

Ja-siden har gått frem 9 prosentpoeng siden desember på Opinions barometer. Opinion har aldri tidligere registrert så mange ja-stemmer i noen måling om EU-spørsmålet.

Halvparten i SV

Med unntak for Kristelig Folkeparti og RV er det ja-fremgang blant samtlige partiers velgere. Størst er fremgangen i SV der nesten halvparten, 47 prosent av velgerne som har tatt standpunkt, sier de ville ha stemt ja ved en folkeavstemning i morgen. Det tilsvarende tall i desember var 35 prosent.

Kristelig Folkeparti går mot strømmen. Bare 19 prosent av KrF-velgerne som har tatt standpunkt, sier at de ville stemme ja. I desember var andelen 29 prosent.

Målingen viser klart ja-flertall i hele landet. I Oslo og Akershus er ja-prosenten 77 prosent, mens tallet i Nord-Norge er 60 prosent.

Politikerne venter

Høyre-leder Jan Petersen er fornøyd med de mange målingene som viser klart flertall for ja-siden, men slår fast at det ikke er noe politisk flertall i Stortinget for å søke medlemskap i dag.

- Tidligere har vi hatt en situasjonen hvor de politiske partiene har vært mer positive enn folket. Denne målingen forteller at folket er mer EU-positive enn partiene. Situasjonen er snudd på hodet. Det kommer den politiske eliten ved partiene til å gjøre noe med, sier Petersen.

Varsler kamp

Senterpartileder Odd Roger Enoksen sier til P4 at nei-bevegelsen nå vil kjempe for å nyansere bildet omkring norsk EU-medlemskap.

- I den senere tid har vi sett økt oppslutning om ja-siden og en ensidig argumentasjon for EU-medlemskap som på ingen måte tar for seg bredden i EU-spørsmålet. Det er ikke så enkelt som ja-siden vil ha det til, sier Enoksen.

Han erkjenner også at nei-bevegelsen ikke var helt forberedt på EU-debatten som har blusset opp den siste tiden.

- Debatten har kommet raskere enn nei-siden har forutsett, sier Sp-lederen.

Han mener årsaken til at EU-spørsmålet igjen har kommet på dagsordenen skyldes at høy kronekurs har preget den konkurranseutsatte industrien i lang tid og at den nylig vedtatte storutvidelsen av EU kom temmelig raskt.

(NTB)