Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To tsjetsjenere varetektsfengslet

Etnisk konflikt er årsaken til asyl-angrepet, mener politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To tsjetsjenere på 27 og 24 år ble i dag varetektsfengslet i henholdsvis tre og en uke, i forbindelse med angrepet mot asylmottaket i Våker forrige torsdag. 

Den eldste mannen fikk brev- og besøksforbud i de to første ukene, det samme forbudet fikk den andre mannen.

- Vi er fornøyde med kjennelsen, sier lensmann Per Tore Fremstad til Dagbladet.no

Mennene er to av de tre som ble pågrepet og lagt i jern utenfor asylmottaket lørdag kveld. De ble gjenkjent av beboere som fortalte politiet at de to også deltok i torsdagens angrep.

Seks andre tsjetsjenere er også siktet i saken, de er løslatt mot meldeplikt.

23 personer ble skadd, blant dem en elleve år gammel gutt, under angrepet ved mottaket torsdag kveld i forrige uke. Flere menn bevæpnet med kniver og jernstenger tok seg inn på mottaket og gikk til angrep på asylsøkere.

Barnebråk var dråpen

Politiet mener en etnisk konflikt mellom tsjetsjenske og kurdiske grupper ligger bak angrepet på Nordbybråten transittmottak. 

FLERE PÅGRIPELSER: Politiet forventer at flere vil bli pågrepet i dagene som kommer, etter angrepet på Nordbybråten transittmottak. Foto: SCANPIX
FLERE PÅGRIPELSER: Politiet forventer at flere vil bli pågrepet i dagene som kommer, etter angrepet på Nordbybråten transittmottak. Foto: SCANPIX Vis mer

-  Vi har så langt ikke inngående kunnskap om de bakenforliggende årsakene, men påstander om barn som forstyrrer natteroen og om trakassering av tsjetsjenske kvinner var nok bare dråpen som fikk begeret til å flyte over, sier Våler-lensmann Per Tore Fremstad til NTB.

En video som skal være spilt inn under angrepet på asylmottaket i Våler, er lagt ut på videodelingstjenesten YouTube. Videoen viser tilsynelatende flere angrepsmenn som tar seg inn på Nordbybråten tansittmottak i Våler.


Les også:
Her er skrytevideoen fra angrepet i Våler

Flere videoer

Etter at filmen ble gjort tilgjengelig på YouTube, har flere lagt ut filmer som viser kamper mellom tsjetsjenere og kurdere sammen med trusler om hevn.

- Jeg håper virkelig ikke dette fører til en eskalering av konflikten. Stemningen på mottaket tilsier ikke at noen er interessert i ytterligere konflikter, men det kan jo spre seg til andre steder, sier Lyng til NTB.

20 etterforskere arbeider med saken - Kripos bistår med ledelse og taktisk etterforskning.

- Vi forventer nye pågripelser i løpet av uka, sier lensmann Fremstad til Dagbladet.no. Han ønsker ikke å kommentere hvor mange som deltok i angrepet, men bekrefter at det dreier seg om flere titalls menn.

image: To tsjetsjenere varetektsfengslet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!