BLE DESTRUERT: I 2008 ble utenlandske observatører og journalister invitert til det nordkoreanske atomanlegget Yongbyon. Her ble et gammelt kjøletårn (til høyre i bildet) sprengt i lufta, og bildene ble kringkastet over hele verden. Siden har anlegget blitt gradvis bygget opp igjen. Foto: Kyodo / Reuters / NTB Scanpix
BLE DESTRUERT: I 2008 ble utenlandske observatører og journalister invitert til det nordkoreanske atomanlegget Yongbyon. Her ble et gammelt kjøletårn (til høyre i bildet) sprengt i lufta, og bildene ble kringkastet over hele verden. Siden har anlegget blitt gradvis bygget opp igjen. Foto: Kyodo / Reuters / NTB ScanpixVis mer

To uker etter historisk avtale er det «full aktivitet» ved Nord-Koreas atomanlegg

Nok et tegn på at det er «business as usual» i Nord-Korea etter toppmøtet med Trump, mener ekspert.

I 2008 ble utenlandske observatører og journalister invitert til det nordkoreanske atomanlegget Yongbyon. Der fikk de se at et gammelt kjøletårn ble sprengt i lufta, og bildene ble kringkastet over hele verden.

For første gang på mange år var det et reelt håp om at Nord-Korea skulle bevege seg mot et mer åpent samfunn. Nordkoreanerne jublet over å bli fjernet fra USAs svarteliste over terrorstater, og bedyret at de skulle fortsette arbeidet med å avvikle atomvåpenprogrammet.

Ti år seinere har lite beveget seg i den retningen mange håpet på den gang. Bare de siste månedene har det vært full aktivitet ved Yongbyon, mener overvåkings- og analysegruppa 38 North.

De hevder ferske satellittbilder viser at Kim Jong-uns regime er i full gang med å bygge ut landets eneste kjente kjernefysiske anlegg som kan produsere materiale til atombomber.

Utbyggingen av infrastruktur ved anlegget «fortsetter i et raskt tempo», ifølge 38 Norths analyse av kommersielle satellittbilder som ble tatt 21. juni i år.

Blant annet har kjølesystemet for reaktoren som produserer plutonium blitt modifisert, og minst to nye ikke-industrielle bygninger har blitt opprettet på stedet. Videre har også byggearbeid fortsatt på støtteanlegg ved hele komplekset, ifølge analysegruppa.

ATOMNEDRUSTNING: Natt til tirsdag norsk tid møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un for en historisk signering. Her forklarer vi hva de to har signert. Video: Anna Näumann / Dagbladet Vis mer

«Business as usual»

Alt dette har pågått samtidig som den nordkoreanske lederen, Kim Jong-un, i møter med USAs president Donald Trump og den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in, har forpliktet seg til å «arbeide for full kjernefysisk nedbygging på Koreahalvøya».

I avtalen som ble signert av Kim og Trump under det mye omtalte toppmøtet i Singapore, sto det imidlertid ingenting om når og hvordan Nord-Korea skulle gi fra seg atomvåpnene sine.

- Dette forandrer ikke det store bildet. Det er ingen tegn til at anlegget er stengt, i stedet fortsetter de som før. Dette er nok et tegn på at det er «business as usual» i Nord-Korea.

Det sier Halvor Kippe, kjernefysiker og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), til Dagbladet. Han er ikke overrasket over at arbeidet med å utbedre anlegget fortsetter etter toppmøtet i Singapore.

- Det er helt som forventet. De har ikke blitt enige om noen tidslinje. Det at Nord-Korea har ødelagt inngangspartiet til tunnelene ved sitt anlegg for kjernefysiske prøvesprengninger er ikke uten betydning, men det er likevel av høyst symbolsk verdi, mener Kippe.

LETTE:: Dagbladet ble nektet inngang til luksushotellet St. Regis i Singapore, men en ansatt fortalte at han var glad for at Kim Jong-un dro. Samtidig fikk Dagbladet komme inn på et annet luksushotell i byen. Hotellet Donald Trump oppholdt seg på. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Dette viser bildene

Han synes ikke det er spesielt oppsiktsvekkende at Kim Jong-un fortsetter utviklingen av landets atomprogram etter toppmøtet i Singapore.

- Det var mer oppsiktsvekkende at Nord-Korea gjorde frivillige tiltak som å erklære stans i atom- og missiltester før møtet med Trump, og uten å kreve noe tilbake. Å stanse utviklingen og moderniseringen i Yongbyon må bli gjenstand for videre forhandlinger, mener Kippe.

Han mener ferdigstillingen av en eksperimentell lettvannsreaktor, som 38 North viser til, kan bety to ting:

1: Reaktoren er egnet som forsøksreaktor for kjernekraft, altså strømproduksjon på forsøksskala. Ferdigstilling og drift av denne kan dermed ta Nord-Korea nærmere sine ambisjoner om å bygge kjernekraftverk, og dermed bøte på sitt kroniske kraftunderskudd.

2: Reaktoren kan i prinsippet også bidra til å øke plutoniumsproduksjonen til våpenprogrammet, selv om den ikke er ideell til formålet. Det vil i så fall i noen grad gå utover forsøkene med kjernekraftproduksjon. De andre utviklingstrekkene er trolig bare naturlige prosesser knyttet til videre drift. For eksempel har de hatt problemer med å etablere en stabil, ekstern kjølekrets med bruk av elvevann etter at de sprengte kjøletårnet til den plutoniumsproduserende reaktoren i 2008. Her ser vi stadig nye løsninger og mye gravearbeid.

PROMOTERTE SAMARBEIDET: Før Donald Trump steg opp på scenen under pressekonferansen tirsdag morgen, viste han en promoteringsvideo til pressen. Videoen hadde han gitt til Kim Jong-un under forhandlingene, og er laget av det amerikanske filmselskapet Destiny Pictures. Video: AP Vis mer

Svevende mål

Ekspertene i 38 North advarer likevel mot å tolke aktiviteten ved Yongbyon som et tegn på at Kim Jong-un bryter avtalen med USA.

Jenny Town, redaktør for 38 North, skriver på Twitter at de nye funnene understreker behovet for en langt grundigere avtale enn den Donald Trump og Kim Jong-un ble enige om i Singapore.

- Dette understreker behovet for en grundig avtale, ikke bare en uttalelse om svevende mål, skriver Town, ifølge The Guardian.

Kippe har en klar formening om hvordan en slik avtale bør se ut:

- En avtale må innebære stans i reaktoren som produserer plutonium, stans i reprosesseringsanlegget hvor plutonium hentes ut fra uranbrenselet, stans i anrikningsanlegget som produserer våpenuran, samt stans i eventuelle andre anlegg vi til nå ikke kjenner til og av bygging av nye anlegg, hvor plutonium eller uran av våpenkvalitet produseres, sier han og legger til:

- Anleggene må helst demonteres, forsegles og settes under internasjonal overvåking. Videre må Nord-Korea tidlig i prosessen rapportere hvor mye uran og plutonium de har produsert og i hvilke anlegg. Disse mengdene må så verifiseres med målinger av inspektører, helst fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). I tillegg må Nord-Korea erklære hvor mange våpen de har produsert, og destruere disse under internasjonalt oppsyn. Materialene fra disse våpnene må deretter også inkluderes i den videre overvåkingen.