<strong>FENGSLINGSMØTE:</strong> Philip Manshaus avbildet under et fengslingsmøte i Oslo 09.09.2019
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FENGSLINGSMØTE: Philip Manshaus avbildet under et fengslingsmøte i Oslo 09.09.2019 Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Philip Manshaus:

To uker før angrepet: - Var i epost-kontakt med nynazister

En måned før angrepet drakk Philip Manshaus kaffe med medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen på en kafé i Oslo sentrum, ifølge ny bok.

Publisert

10. august i fjor drepte Philip Manshaus (22) sin stesøster Johanne Ihle-Hansen (17) i deres hjem på Eiksmarka før han med flere våpen gikk til angrep på al-Noor-moskeen i Bærum.

Mindre enn to uker før angrepet skal Manshaus ha sendt e-post til framtredende medlemmer i den nynazistiske organisasjonen Den norske motstandsbevegelsen (DNM).

Det skriver Filter Nyheter-redaktør og tidligere Dagbladet-journalist Harald Klungtveit i sin nye bok «Nynazister blant oss», utgitt på Kagge forlag.

<strong>FORFATTER:</strong> Harald Klungtveit er redaktør i nettstedet Filter Nyheter og forfatteren av boka «Nynazister blant oss». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORFATTER: Harald Klungtveit er redaktør i nettstedet Filter Nyheter og forfatteren av boka «Nynazister blant oss». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Møttes på kafé

I september bekreftet politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby overfor TV 2 at Manshaus hadde vært i kontakt med personer DNM.

I boka skriver Klungtveit at Manshaus møtte to av lederskikkelsene fra DNM utenfor Oslo Sentralstasjon, og ble tatt med til en kafé i nærheten 11. juli - en måned før angrepet. 23. juni hadde han angivelig sendt en e-post der han søkte om å bli tatt opp som medlem i organisasjonen.

- Det er min klare oppfatning at møtet, både i hans øyne og for DNM, gikk som planlagt. Alt tyder på at de hadde gått god for Manshaus og at han skulle bli medlem i DNM i ukene før angrepet, sier Klungtveit.

Slik ble det imidlertid ikke. Manshaus ble aldri formelt tatt opp som medlem i DNM.

Etter møtet gikk det lang tid uten at han fikk bekreftelse fra DNM. 28. juli skrev Manshaus, ifølge Klungtveit, en e-post der han spurte om han hadde misforstått, og om intervjuerne ventet på å høre fra ham. Han fikk aldri svar.

- I all vesentlighet korrekt

<strong>I RETTEN:</strong> Fries sammen med Manshaus i Oslo Tingrett under fengslingsmøte i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I RETTEN: Fries sammen med Manshaus i Oslo Tingrett under fengslingsmøte i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Manshaus' advokat Unni Fries er forelagt Klungtveits uttalelser.

- Framstillingen av forløpet i kontakten mellom Manshaus og DNM er i all vesentlighet korrekt, sier hun til Dagbladet.

Hun bekrefter også at Manshaus ikke fikk svar på e-posten som ble sendt 28. juli.

- Ut ifra det jeg kjenner til i saken, tyder alt på at de ikke rakk å respondere, fordi de var opptatt med andre ting.

Politiadvokat Hilde Strand sier at det ikke er uenighet om faktiske forholdene knyttet til kontakten.

- Det har vært et møte, og det har blitt utvekslet e-poster. Det er relativt tidsnært hendelsen, sier hun til Dagbladet.

FORKLARER: Politiadvokat, Hilde Strand, ba om ytterligere fire uker i forvaring for Philip Manshaus. Foto: Endre Velle. Vis mer

Splittelse i DNM

I boka beskriver Klungtveit at utstrakt misnøye med Den nordiske motstandsbevegelsens svenske leder førte til at flere medlemmer brøt ut og startet en ny organisasjon. Splittelsen kom fram 2. august i en avsløring i svenske Expo, en stiftelse som driver undersøkende journalistikk om høyreekstreme miljøer i Sverige.

Klungtveit mener at ingenting tyder på at lederne var negative til Manshaus. Han tror årsaken til at Manshaus ikke fikk svar, var at de to som hadde intervjuet ham var en del av utbrytergruppen.

- Sånn som jeg forstår det, gikk rekrutteringen som planlagt. Men så ble Manshaus utålmodig da korrespondansen stoppet opp. Etter alle solemerker er det på grunn av splittelsen i DNM. Så organisasjonen kunne fort blitt en større del av terrorsaken, sier Klungtveit.

I boka skriver han at organisasjonen i ettertid har kunnet vise til at Manshaus aldri ble tatt opp som medlem.

- Det er sikkert teknisk sett riktig, men de prøver å skape inntrykk av at de sa nei til Manshaus. Det stemmer nok ikke. Det inntrykket ledelsen prøver å etterlate er at de med et medlemskap ville fått han på et bedre spor. Men når man kjenner til bombesaken fra Göteborg i 2017, så klinger det hult. Den gang var det fullverdige medlemmer som utførte angrepet. Ledelsen prøver å finne en balansegang mellom det å omfavne terrorideologi, og det å holde seg unna det strafferettslige.

Klungtveit mener Manshaus' kontakt med DNM vil være et naturlig tema i rettssaken.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med DNM, og har forelagt Klungtveits uttalelser for organisasjonen i en e-post som DNM ikke har svart på.

POLITISK: Forsvarer Unni Friis redegjør for hvorfor Philip Manshaus ønsket å holde et lengre innlegg under dagens fengslingsmøte mot den draps- og terrorsiktede mannen fra Bærum. Video: Emilie Rydning Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Tiltalt

17. februar ble Manshaus tiltalt for drap og terror av Oslo statsadvokatembeter

Tiltalen er tatt ut etter ordre fra riksadvokaten og gjelder overtredelse av straffeloven § 275, for drapet på hans stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17).

Han er også tiltalt for overtredelse av straffeloven § 131, for å ha begått en terrorhandling ved drapsforsøk i Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

Politiadvokat Hilde Stand har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at politiet mener Manshaus handlet alene.

- Det har ikke kommet fram spor i det undersøkte databeslaget som tilsier at han har hatt medhjelpere eller støttespillere, sa hun i november i fjor.

Harald Klungtveit er samboer med avdelingsleder Hilde Marie Tvedten i Dagbladet Kultur.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer