Philip Manshaus:

To uker før angrepet: - Var i epost-kontakt med nynazister

En måned før angrepet drakk Philip Manshaus kaffe med medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen på en kafé i Oslo sentrum, ifølge ny bok.

FENGSLINGSMØTE: Philip Manshaus avbildet under et fengslingsmøte i Oslo 09.09.2019
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FENGSLINGSMØTE: Philip Manshaus avbildet under et fengslingsmøte i Oslo 09.09.2019 Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

10. august i fjor drepte Philip Manshaus (22) sin stesøster Johanne Ihle-Hansen (17) i deres hjem på Eiksmarka før han med flere våpen gikk til angrep på al-Noor-moskeen i Bærum.

Mindre enn to uker før angrepet skal Manshaus ha sendt e-post til framtredende medlemmer i den nynazistiske organisasjonen Den norske motstandsbevegelsen (DNM).

Det skriver Filter Nyheter-redaktør og tidligere Dagbladet-journalist Harald Klungtveit i sin nye bok «Nynazister blant oss», utgitt på Kagge forlag.

Møttes på kafé

I september bekreftet politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby overfor TV 2 at Manshaus hadde vært i kontakt med personer DNM.

I boka skriver Klungtveit at Manshaus møtte to av lederskikkelsene fra DNM utenfor Oslo Sentralstasjon, og ble tatt med til en kafé i nærheten 11. juli - en måned før angrepet. 23. juni hadde han angivelig sendt en e-post der han søkte om å bli tatt opp som medlem i organisasjonen.

- Det er min klare oppfatning at møtet, både i hans øyne og for DNM, gikk som planlagt. Alt tyder på at de hadde gått god for Manshaus og at han skulle bli medlem i DNM i ukene før angrepet, sier Klungtveit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer