To uker gammel baby reddes ut av bomberuinene

Dette er vinneren av årets bistandsvideo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag kveld ble årets verste og beste bistandsvideoer kåret, under den offisielle seremonien, Radiator Awards, på Litteraturhuset i Oslo.

Dette er tredje gang bistandsorganisasjonen SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) arrangerer prisutdelingen.

Sterk vinner Bak vinneren av årets beste innsamlingsvideo står organisasjonen White Helmets, Syria.

Juryen hadde dette å si om deres video «The Heroes And the Miracle Baby»:

- Det er vanskelig å engasjere folk i det som skjer i Syria fordi situasjonen er så kompleks, og fordi det er så mange historier i media som fremstiller syrere som passive og hjelpeløse. Denne bistandsvideoen er svært visuell og presenterer utfordringene på en god måte. Mange organisasjoner setter donorpublikum først. Gjennom denne filmen forsøker de å være troverdig overfor saken fremfor publikum og mulige donorer.

Se organisasjonens takketale her.

Redder ut baby I videoen forteller den syrisk redningsarbeider Khaled Farah om en redningsaksjon han var med på i Ansari i Syria, hvor området ble angrepet med «barrel bombs» - tønner fylt med sprengstoff og metallbiter sluppet fra transporthelikoptre.

- En mor henvendet seg til oss, og fortalte at hennes to uker gamle baby var begravd under under en treetasjes bygning, sier Farah i videoen.

Etter å ha gravd i flere timer fikk det frivillige redningsmannskapet til slutt et livstegn.

- Vi hørte at barnet gråt. Han var vanskelig å nå, og siden at han var bare to uker gammel måtte vi grave ekstremt forsiktig. Bare en liten stein ville mest sannsynlig tatt livet av ham.

Se videoen øverst i saken.

Etter 12 timer klarte de å få babyen ut i live.

- Gutten var sterkere enn bombene som ble sluppet over ham.

Kåret også versting Den mye omtalte og utskjelte musikkvideoen «Do they know it`s Christmas» fra 2014, vant pris for årets mest skadelige og stereotypiske bistandsvideo.

Sangen inneholder musikalske bidrag fra blant annet One Direction, Sam Smith, Ellie Goulding, Rita Ora, Chris Martin (Coldplay) og Bono (U2) som vi ser forent for å samle inn penger, samt øke bevisstheten rundt ebolaepidemien som herjet de Vest-Afrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea i 2014.

- Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner, og dette er ikke minst tilfellet med sangen «Do They Know It?s Christmas, Special Ebola Edition». Filmen er både nedlatende, misvisende og utgått på dato. Bob Geldof og kjendisvennene hans maler et bilde av Afrika som et eneste sort hull, et kontinent som er fortapt uten hjelp fra den Vestlige verden. Dette er Vestlig arroganse på sitt verste, skriver leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki, i en pressemelding.

Låten fikk terningkast 1 av Dagbladets anmelder.