To ukers varetekt for 26-åring siktet for vold mot politimann

Politiet ba om fire uker, men fikk to. - Vi skal anke denne kjennelsen, sier siktedes forsvarer.

SLÅTT I BAKKEN: Politimannen falt i bakken og den andre gjerningsmannen sparket han i ansiktet. Her har flere politimenn kommet til stedet. Foto: Vidar Bakken / dittoslo.no
SLÅTT I BAKKEN: Politimannen falt i bakken og den andre gjerningsmannen sparket han i ansiktet. Her har flere politimenn kommet til stedet. Foto: Vidar Bakken / dittoslo.noVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under varetektsfengslingsmøtet i Oslo tingrett i dag ble det besluttet at 26-åringen, som er siktet for vold mot politimann, skal varetektsfengsles i to uker. Politijuristen ba om fire uker, men fikk to uker, opplyser 26-åringens forsvarer, Vidar Lind Iversen, til Dagbladet.

- Vi har besluttet å anke denne kjennelsen. En anke vil bli levert inn ved lunsjtider i morgen, sier Iversen.

Hans klient vil i mellomtiden sitte varetektsfengslet.

- Han nekter straffskyld og syns det er beklagelig at han skal sitte fengslet når han er uskyldig, sier Iversen.

Politiet har sikret seg flere overvåkningsvideoer i området rundt utestedet Trafalgar i Hegdehaugsveien i Oslo hvor en politimann i 30-åra natt til søndag ble brutalt slått ned og sparket i hodet mens han lå nede. Det bekrefter politioverbetjent Harald Bøhler i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. Han vil ikke kommentere hva som har kommet frem i overvåkningsvideoene.

Er operert Politimannen var kledd i sivilt da hendelsen skjedde. Han hadde akkurat satt håndjern på en person som skal ha vært involvert i en slåsskamp da han fikk et slag mot hodet som trolig kom bakfra, før han ble sparket mens han lå i bakken.

- Politimannen er operert og tilstanden er stabil. Han er fortsatt innlagt på sykehus. På grunn av hans tilstand har vi ennå ikke forsøkt å avhøre ham, men håper at vi kan gjøre dette snarlig, sier Bøhler.

Mandag ble en 26-åring pågrepet siktet for vold mot en offentlig tjenestemann. Han ble framstilt for varetektsfengsling i rettsmøtet som startet klokken 13 i dag.

- Vi ønsker ikke å si noe om 26-åringens konkrete rolle ut over at han har medvirket til volden, sier Bøhler.

Kjenner hverandre Han vil heller ikke si noe om bakgrunnen til 26-åringen. Ifølge VG har flere av personene bak hendelsen kriminell bakgrunn og er i samme vennegjeng.

- Det er åpenbart at flere av de involverte kjente hverandre fra tidligere, sier Bøhler til Dagbladet.

En mann i 30-årene meldte seg for politiet i går kveld, og er siktet for det samme forholdet som 26-åringen.

- Han sitter nå i avhør og fremstilling for varetektsfengsling vil bli vurdert også for ham, sier Bøhler.

Etterlyser flere vitner Han etterlyser flere vitner, og vil derfor ikke gi noe signalement på øvrige personer politiet leter etter knyttet til voldshandlingen for å unngå å påvirke vitneforklaringene.

- Vi mener det har vært folk på stedet som meget vel kan ha sett hva som har skjedd og som vi ikke har fått kontakt med, sier Bøhler.

Han vil ikke kommentere hvorvidt flere personer deltok i voldshandlingen mot politimannen. En kvinnelig, sivilkledd politibetjent var på stedet sammen med politimannen da han ble overfalt.

- Vi har innhentet forklaring fra henne, sier Bøhler.

Så overfallet Ditt Oslos journalist Vidar Bakken fulgte arbeidet til to sivilkledde politimenn fra klokka åtte lørdag kveld, rundt klokka 03 ble han vitne til at den ene av dem ble slått ned av to menn.

- Jeg kom rundt hjørnet da jeg så at politimennene snakket med tre personer i nærheten av utestedet Trafalgar, akkurat da de sjekket ID-kortene kom det to menn som gikk til angrep på mannen, sa Bakken til Dagbladet dagen etter hendelsen.

Ifølge Bakken så angrepet ut som et drapsforsøk. Stasjonssjef ved Marjorstua politistasjon, Arne Solberg, er enig i at angrepet kan vurderes slik.

-Tilstanden til politimannen er alvorlig, men stabil. Han har fem brudd i ansiktet og hodet, blant annet kjevebeinsbrudd, brudd i ansiktsben og hodeskallen, sa Solberg til Dagbladet søndag.

I går fikk politimannen besøk på Ullevål sykehus av Justis- og beredskapsminister Grete Faremo og stasjonssjef ved Majorstua politistasjon Arne Solberg.

- Jeg opplevde at han hadde god hukommelse på det han hadde opplevd, og at han tok det på en fattet og beundringsverdig måte. Han er en veldig sterk representant for tjenestemennene vi har, sier Faremo til Dagbladet etter møtet.

Det brutale overgrepet på en politimann i tjeneste har rystet flere.

- Vi etterforsker en sak hvor våre egne kolleger er involvert, men vi må etterforske denne saken som hvilken som helst annen sak, sier Bøhler.

Ifølge 26-åringens forsvarer, Vidar Lind Iversen, bruker politiet langt mer ressurser på etterforskningen av denne saken enn de gjør vanligvis. Han mener saken etterforskes som en drapssak.

KAOTISK: Bakken beskriver situasjonen som kaotisk like etter politimannen ble slått ned. Foto: Vidar Bakken / dittoslo.no
KAOTISK: Bakken beskriver situasjonen som kaotisk like etter politimannen ble slått ned. Foto: Vidar Bakken / dittoslo.no Vis mer