Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To ulvehatere giftsiktet

To menn fra Aurskog-Høland er siktet for å ha forsøkt å forgifte fredede ulver. Økokrim ser på forholdet som miljøkriminalitet av verste sort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Giftåtene ble funnet mandag og onsdag denne uka, begge i Setskog. Analysene ble gjort dagen etter. Gifta er gjemt inne i hulrom i kjøttet, og smurt utenpå pølser.

Politiet er ikke i tvil om at gifta er lagt ut for å drepe rovdyr, men advarer om at den også kan være dødelig for mennesker.

De to mistenkte - begge jegere og bosatt i området - har sittet i lange avhør denne uka. De nekter for å ha stått bak giftforbrytelsen.

Rykter om utlegging av gift har versert jevnlig de siste fem årene, etter at ulven kom tilbake etter 100 års fravær. Dagbladet avdekket en tilsvarende liga på Kopp-ang i Østerdalen like før jul, uten at det lokale politiet kom til bunns i saken. Et annet alvorlig tilfelle ble oppdaget i Nes-traktene, også det i fjor, uten at det kom til noe juridisk etterspill. Det samme skjedde i Eidskog.

Stort omfang

Økokrim har nå gjort to funn av forgiftet elgkjøtt, men mistenker de to karene for en mer omfattende giftutlegging. Førstestatsadvokat i Økokrims miljøavdeling, Rune B. Hansen, mener det er sannsynlig at saken har et større omfang enn det politiet til nå har avdekket.

Gifta som er brukt, er dødelig, bekrefter analysene fra Statens institutt for folkehelse. Den er ennå uidentifisert, men tok livet av mus på få sekunder.

Seks år?

Førstestatsadvokat Hansen utelukker ikke at det kan bli aktuelt å ta i bruk den strengeste faunakrimparagrafen, 152 b, der strafferammen er seks års fengsel.

Politiet uttrykker en viss lettelse over at de endelig ser ut til å ha avdekket en ulvegiftsak, etter flere år med rykter.

  • Per Espen Fjeld fra Statens Naturoppsyn fant gifta etter at tips var kommet fra lokalmiljøet. Fjeld bekrefter opplysninger Dagbladet sitter på om at flere ulver har forsvunnet den siste tida.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media