To unge ulver skal skytes

Befinner seg på feil sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Direktoratet for naturforvaltning (DN) har vedtatt å åpne for lisensfelling av to ulver i henholdsvis Agder og Hedmark.

Ulvene er trolig ungdyr som forsøker å etablere seg. Ulver får flere valper hvert år, men alle får ikke bli i sitt oppvekstområde når de blir store.

Ungulv på leting etter eget revir, kan vandre ganske langt, men de får slett ikke lov til å bosette seg hvor de vil. Det er denne realiteten disse to ulvene nå står overfor.

Frykter skader på husdyr

- Dyra befinner seg i områder der det ikke er ønskelig at ynglende ulv etablerer seg, og de skal felles for å unngå at de går løs på husdyr, sier seksjonssjef Terje Bø i DN til Dagbladet.no.

Ulver er primært ønsket i ulvesonene i deler av Oslo, Akershus, Hedmark og Østfold. Fellingstillatelsen for disse to ulvene gjelder kommunene Åmli, Froland, Birkenes, Evje og Hornnes, Bygland og Valle i Agder, og Stor-Elvdal, Rendalen, Tynset og Alvdal i Hedmark.

Vedtaket er resultatet av en lang kartleggingsprosess. Ifølge direktoratet er det sporet ulv i Åmli-området fra midten av januar og til nå. For en drøy uke siden ble det bekreftet av to lam var drept av ulv i Åmli. Ingen dyr er så langt bekreftet tatt av ulven i Hedmark, men i perioden fra desember til i dag er det imidlertid sporet en enslig ulv i området. Denne har vært relativt stasjonær i snart to måneder. DN mener at det er et stort potensiale for framtidige ulveskader også i dette området.

Kan ikke omplasseres

SKAL SKYTE FLERE: Dette ulveparet i Imsdalen ble skutt i 2001. Foto: Gorm Kallestad, SCANPIX
SKAL SKYTE FLERE: Dette ulveparet i Imsdalen ble skutt i 2001. Foto: Gorm Kallestad, SCANPIX Vis mer

- Er det ikke problematisk å skyte ulv fordi de befinner seg på feil sted?

- Dette er en del av vår hverdag. Det er kontroversielt og komplisert. Uansett om vi sier ja eller nei, er det folk som ikke liker det. Dette må vi leve med. Ulike interesser vil komme i konflikt, sier Bø.

Ifølge Bø er det ingen andre aktuelle løsninger for de to ungdyra.

- Det er komplisert å omplassere dyr, dessuten er de ikke mer velkomne andre steder. Både Finland og Russland har nok ulv, sier han.

Det skytes mellom to og fem ulver hvert år, stort sett på skadefellingskvoten. Sist gang det ble åpnet for lisensfelling av ulv var i 2005. Her kan du søke opp hvor og hvor mange ulver som er skutt i Norge de siste åra.

DN vurderer fellingen av de to ulvene til ikke å være til skade for ulvebestandens overlevelse.

Ikke for hvem som helst

Det er kun de som er registrert som lisensjegere og som har betalt jegeravgift som kan jakte på ulv, bjørn og jerv. I dag teller de 2374 personer, ifølge tall fra Brønnøysundregisteret.

Mer fakta om rovvilt, rovdyrpolitikk og felling på Rovviltportalen.no.