To våpen - én gjerningsmann

Politiet jobber etter det Dagbladet erfarer ut fra en teori om at bare én gjerningsmann var på ferde i kårboligen på Orderud gård - men at han eller hun brukte to våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt siden Dagbladet skrev at det var kuler fra to våpen - en pistol kaliber 22 og en revolver kaliber 38 - som ble benyttet under trippeldrapet, skal politiet ha holdt det for sannsynlig at minst to inntrengere besørget drapene.

Spesielt to momenter kan ha sørget for at politiet nå finner det mer sannsynlig at én person drepte alle tre:

  • Det nærmest «støvsugde» åstedet, der politiet ikke har noen tekniske indikasjoner på to eller flere inntrengere.
  • Obduksjonstekniske opplysninger om de tre drepte.

Ingen kommentar

Ingen i politiet vil kommentere funn på åstedet, eller teorien om bare én gjerningsperson. Ikke minst fordi ingen av de siktede kan sies å være «profesjonelle», er forbauselsen i politiet stor over at trippelmorderen ikke har satt igjen spor av betydning.

Politiet skal være overbevist om at én av de fire siktede skjøt de mer enn 20 skuddene mot Kristian og Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust.

- Jeg tror vi kan få problemer med å bevege oss framover dersom det ikke dukker opp tekniske funn andre steder, framholder en politikilde overfor Dagbladet.

Ulik effekt

Etter hva Dagbladet forstår, kan gjerningspersonen ha bestemt seg for å benytte den 22-kalibrede pistolen til å drepe med. Han eller hun kan først ha løsnet flere skudd med pistolen. Gjerningspersonen kan deretter ha bestemt seg for å benytte sitt reservevåpen - den kraftigere, men desto mer støyende 38-kalibrede revolveren.

En våpenteknisk ekspert Dagbladet har vært i kontakt med, sier følgende om pistol kaliber 22 med såkalt sentertenningsammunisjon, som skal ha vært brukt i trippeldrapet:

- Her ligger tennsatsen midt i bunnen av patronhylsa. Dette i motsetning til randtenningsammunisjon (tennsats rundt bunnranden), som er mer vidtrekkende og ofte hurtigere.

Etter hva Dagbladet forstår, ble det imidlertid benyttet kuler som ikke brøt lydmuren, og som dermed ikke støyet. Dermed kan gjerningspersonen ha gamblet ved deretter å bruke en 38-kalibret revolver:

Den er kraftigere, og mer dødelig, men gir også fra seg langt kraftigere lyd. Ikke minst fordi kula bryter lydmuren (332 meter i sekundet).