To vennegjenger kalte på «forsterkninger»

Politiet skal ha sikret DNA av pistolmannen på Karl Johan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fem personer er skadd etter et at en mann skjøt tre menn med pistol på Karl Johans gate i Oslo natt til lørdag. Flere utesteder i Oslos paradegate hadde nettopp stengt kranene og mange tusen mennesker i sentrum trakk ut på gaten, da skuddene falt.

- Åstedet var veldig kaotisk. Det var mange mennesker. Det betyr også at mange vitner som så skuddene og gjerningsmannen har meldt seg, sier politiadvokat Kraby til Dagbladet.no.

Ifølge politiet ble det løsnet tre skudd i nedre del av Karl Johan ved 03.15-tiden utenfor puben Sir Winston og nattklubben Rå. Tre menn på 22, 25 og 28 år ble truffet i henholdsvis lysken, beinet og armen.

Flere slagsmål
Et vitne Dagbladet.no har vært i kontakt med mener at det hele startet med et slagsmål i Torggata, et par hundre meter unna Karl Johan.

- Deretter ringte flere fra de ulike sidene etter folk. Mannen som skjøt kom gående ned fra Kirkegata. Da han nærmet seg fyrte han av tre skudd og traff kompisen min og de andre, sier han.

Flere vitner melder at mannen etterpå løp ned mot Dronningens gate og hoppet inn i en ventende VW golf.

28-åringen som ble skutt i armen var dørvakt på utestedet Rå. Han skal ha blandet seg inn for å forsøke å bryte opp slagsmålet på gata utenfor. Ifølge politiet kjente han en eller flere av de andre skadde.

- Dette er venner, det er vi sikre på, sier politiadvokat Pål-Fredrik Kraby i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no

 

- Han er skutt i lysken
Situasjonen var mest alvorlig for 22-åringen som ble liggende inntil et butikkvindu noen meter overfor utestedet Sir Winston.

Store blodflekker, som fremdeles var frosset fast utover Oslos paradegate i ettermiddag, viser hvordan den blødende mannen forflyttet seg inn mot veggen.

På videoen Dagbladet.no har mottatt, som kan spilles av øverst i denne saken, hjelper flere av mannens venner ham med å stoppe blødningene. De presser hendene hardt mot innsiden av mannens lår for å stoppe blødningene.

- Han er skutt i på innsiden av låret, i lysken, sier et vitne.

Flere øyenvitner forteller at foranledningen til skytedramaet var slåssing mellom en vennegjeng på fem unge menn fra Øst-Afrika, og en vennegjeng med norsk og norsk-pakistansk bakgrunn.


- Kunne gått riktig galt
22-åringens tilstand beskrives som alvorlig men stabil av Aker sykehus i dag.

- I lysken er det en hovedpulsåre og andre store blodårer. Uten hjelp kunne det gått riktig galt for ham, sier politiadvokat Kraby.

Også en kvinne (25) og en fjerde mann (25) ble skadet i ansiktet. En patrulje på vei til et annet oppdrag ble stoppet av vitner like etter at skuddene falt og politiet var på åstedet ti minutter etter skytingen.

HJALP TIL: Kvinnen på bildet som ligger på bakken er skadet. Kvinnen over hjalp henne til ambulansen var på plass, etter det Dagbladet.no erfarer. Foto: ROGERIO SNARLI
HJALP TIL: Kvinnen på bildet som ligger på bakken er skadet. Kvinnen over hjalp henne til ambulansen var på plass, etter det Dagbladet.no erfarer. Foto: ROGERIO SNARLI Vis mer

På videoen ser man en politimann som kort tid etter gir førstehjelp til 22-åringen sammen med flere av vennene hans.

Kriminelt miljø

Kraby mener det er mest sannsynlig at skytevåpenet ble hentet etter at konflikten oppsto.

Han mener det er sannsynlig at gjengen som skaffet skytevåpenet, har en kriminell tilknytning, men at det ikke er snakk om det tunge gjengmiljøet.

- Vi mener heller ikke at det ligger en dypere konflikt bak. Trivielle krangler etter fornærmelser på byen skulle hevnes, og så har noe så alvorlig skjedd. Det er sjokkerende at man skaffer våpen og bruker det, sier Kraby til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kameraten min er skutt i låret
- Alle de som ble truffet av skuddene er fra Østlandsområdet. De kjenner hverandre, eller alle kjenner minst en av de andre forulempede, sier Kraby.

Dagbladet.no har vært i kontakt med en rekke vitner til hendelsen. En mann som var til stede forteller at en av kameratene hans er blant skuddofrene.

- Kameraten min ble skutt i låret. Vi måtte bruke tamponger jeg fikk låne av en jente til å stoppe blødningene. Vi holdt dem mot sårene, sier vitnet til Dagbladet.no.

22-åringen ble lagt på operasjonsbordet i halv åtte tiden lørdag morgen.

DNA
Til VG Nett sier politiadvokat Kraby at politiet har samlet DNA fra åstedet.

- Det skal være sikret DNA, men jeg ønsker ikke å kommentere dette nærmere av hensyn til den taktiske etterforskningen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Kraby i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Politiet håper en fotograf som jobbet for nattklubben Rå har tatt bilde av gjerningsmannen.

FEM SKADDE: Det brøt ut kaos i Karl Johans gate da en mann løsnet minst tre skudd mot personer i folkemengden utenfor utestedene Rå og Sir Winston.
Foto: ROGERIO SNARLI
FEM SKADDE: Det brøt ut kaos i Karl Johans gate da en mann løsnet minst tre skudd mot personer i folkemengden utenfor utestedene Rå og Sir Winston. Foto: ROGERIO SNARLI Vis mer

---------------------------------------------------------------------------------------
Var du i Karl Johans gate i natt under skytingen eller vet noe om denne saken?

Ta kontakt med Dagbladet.no på +47 24 00 00 00 eller send tips på sms eller mms til 2400 eller epost til 2400@db.no.

PRESSET PÅ LYSKEN: Kamerater av 22-åringen presser på skuddsåret for å stoppe blødningene etter skuddene natt til lørdag. Foto: Daniel Dale Laabak/Tipser.no
PRESSET PÅ LYSKEN: Kamerater av 22-åringen presser på skuddsåret for å stoppe blødningene etter skuddene natt til lørdag. Foto: Daniel Dale Laabak/Tipser.no Vis mer
DNA OG HYLSER: Politiet gjorde natt til lørdag tekniske undersøkelser og fant hylser fra pistolen (innringet). Foto: Eiliv Frich Flydal
DNA OG HYLSER: Politiet gjorde natt til lørdag tekniske undersøkelser og fant hylser fra pistolen (innringet). Foto: Eiliv Frich Flydal Vis mer
SPERRET: Politiet sperret natt til lørdag av Karl Johans gate for å gjennomføre tekniske undersøkelser. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
SPERRET: Politiet sperret natt til lørdag av Karl Johans gate for å gjennomføre tekniske undersøkelser. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen Vis mer