To verdener fylt av hat

LONDON (Dagbladet): Nord-Irland er like splittet som før fredsforhandlingene startet. I går fulgte tusener de to drapsofrene Billy «Rottekongen» Wright (37) og Seamus Dillon (45) da de ble begravd. Igjen var Nord-Irland et beleiret land i krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Begravelsene skjedde 32 mil fra hverandre. Det var et oppmøte fra to politiske og religiøse verdener, der hatet fremdeles rår.

Tusener av lojalister møtte opp i protestantenes «hjemby» Portadown da Billy Wright, den paramilitære lederen for LVJ, eller Loyalist Volunteer Force (LVF), ble begravd.

Kultfigur

Wright sonet en dom på åtte års fengsel i det beryktede Maze-fengslet da han sist lørdag ble skutt ned og drept av tre medfanger. De tre attentatmennene tilhørte Den irske nasjonale frigjøringshæren (INLA).

Billy Wright var en uforsonlig leder og kultfigur for lojalistene i Nord-Irland. Han var utsatt for trusler fra både IRA og republikanerne og sine «egne» lojalistgrupper i månedene før han ble likvidert. Bare få timer etter likvidasjonen av Wright ble den tidligere livstidsfangen Seamus Dillon skutt ned utenfor en nattklubb på et hotell nær byen Dungannon.

LVJ påtok seg ansvaret for likvidasjonen av Dillon, og beklaget heller ikke at to menn og en 14 år gammel gutt fikk skuddskader etter attentatet.

Unntakstilstand

Etter drapene har situasjonen i Nord-Irland vært svært spent. Til tross for oppfordringer fra den britiske regjeringen og ledere på begge sider i striden om å avstå fra nye voldshandlinger, har situasjonen vært svært spent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer