Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To verdener fylt av hat

LONDON (Dagbladet): Nord-Irland er like splittet som før fredsforhandlingene startet. I går fulgte tusener de to drapsofrene Billy «Rottekongen» Wright (37) og Seamus Dillon (45) da de ble begravd. Igjen var Nord-Irland et beleiret land i krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begravelsene skjedde 32 mil fra hverandre. Det var et oppmøte fra to politiske og religiøse verdener, der hatet fremdeles rår.

Tusener av lojalister møtte opp i protestantenes «hjemby» Portadown da Billy Wright, den paramilitære lederen for LVJ, eller Loyalist Volunteer Force (LVF), ble begravd.

Kultfigur

Wright sonet en dom på åtte års fengsel i det beryktede Maze-fengslet da han sist lørdag ble skutt ned og drept av tre medfanger. De tre attentatmennene tilhørte Den irske nasjonale frigjøringshæren (INLA).

Billy Wright var en uforsonlig leder og kultfigur for lojalistene i Nord-Irland. Han var utsatt for trusler fra både IRA og republikanerne og sine «egne» lojalistgrupper i månedene før han ble likvidert.
Bare få timer etter likvidasjonen av Wright ble den tidligere livstidsfangen Seamus Dillon skutt ned utenfor en nattklubb på et hotell nær byen Dungannon.

LVJ påtok seg ansvaret for likvidasjonen av Dillon, og beklaget heller ikke at to menn og en 14 år gammel gutt fikk skuddskader etter attentatet.

Unntakstilstand

Etter drapene har situasjonen i Nord-Irland vært svært spent. Til tross for oppfordringer fra den britiske regjeringen og ledere på begge sider i striden om å avstå fra nye voldshandlinger, har situasjonen vært svært spent.

Det var republikaneren Seamus Dillon som ble begravd først, på hjemstedet Coalisland i Tyrone. Tusener av republikanere fulgte ham til graven.

Seamus Dillons familie, som også er republikanere, kom med en oppfordring like før begravelsen:

- Det må bli slutt på denne meningsløse striden!
32 mil unna hadde forberedelsene til begravelsen til Billy Wright pågått i flere dager. De militante nasjonalistgruppene i Nord-Irland hadde bestemt at lojalistlederen skulle bli et symbol for deres kamp.

- Alt skal stenges

Søndag ble det sendt ut et usignert brev til alle dem som driver næringsvirksomhet i Portadown. I brevet fikk alle beskjed om å stenge kontorer, butikker og all virksomhet tirsdag. Billy Wrights begravelsene skulle brukes til en kraftig markering.

Og i går var alle butikker stengt. Busser og all annen kommunikasjon sto. Tusener av mennesker strømmet til og deltok i begravelsesfølget.
Den lojalistiske hæren LVF tok fullstendig over kontrollen. Fotografer og TV-team fikk klar beskjed om hva de skulle filme og hva de ikke fikk lov til å filme.

Enkelte TV-stasjoner fikk til og med beskjed om å holde seg unna.

Politiet og britiske militære holdt seg på avstand. De fryktet at deres synlige tilstedeværelse ville virke som en provokasjon. Politiets og militærets taktikk lyktes. Selv om stemningen er intens i Nord-Irland, så hadde det ikke skjedd noen alvorlige episoder flere timer etter de to begravelsene.

Billy Wrights familie legger skylden på myndighetene som tillot likvideringen i Metz-fengslet.

- Vi tror dette må være regissert politisk. Ministeren for Nord-Irland, Mo Mowlam, bør gå av, sier representanter for Billy Wrights familie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!