To x Bill hjelper doktor Gro

BERLIN (Dagbladet): Med støtte fra president Bill Clinton og med 750 millioner dollar (over 6,1 milliarder kroner) fra datagründeren Bill Gates i bakhånd kjemper WHO-generaldirektør Gro Harlem Brundtland for det endelige gjennombruddet i kampen mot sykdommer, fattigdom og underutvikling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går besøkte Gro den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder for å sikre seg hans støtte foran toppmøtet blant G-8-landene i Okinawa. Hun har sendt møtet et lengre brev der hun forklarer alvoret i situasjonen og appellerer til verdens rikeste land om at de fortsatt spytter i kassa.

Til Clinton

Om halvannen uke går turen til Det hvite hus. President Clinton har invitert henne, ledelsen i Verdensbanken og legemiddelindustrien. De skal få fart på den verdensomspennende vaksinasjonskampanjen for å bekjempe fattigdomssykdommene som truer - også ved vår egen dørstokk i Europa.

- I våre naboland i Øst-Europa sprer tuberkulosen seg med eksplosiv hastighet. Utviklingen i Latvia er spesielt alarmerende. Der har det utviklet seg en variant av sykdommen som er motstandsdyktig mot antibiotika. Dette understreker at dette er problemer som ikke bare angår land i den tredje verden, understreker hele verdens overlege til Dagbladet.

Kansler-sigar

- Jeg forsøker å rope et varsku. Her ble jeg hørt, fortsetter Gro etter møtet i kanslerkontoret i Berlin i går.

- Bare når vi diskuterte tobakkens forbannelse merket jeg at samtalen gikk tungt, legger hun til.

Kansler Schröder er en lidenskapelig sigarnyter, helst av dyre havannesere. Røykfrie restauranter og forbud mot sigarettreklame er foreløpig et ikke-tema blant tyskere.

Kampen mot tobakken, som bare i år betyr døden for fire millioner mennesker, er en av Gros fire viktigste kampsaker.

Første prioritet har kampen mot polio, som skal være utryddet innen 2005. For å nå dette målet, trengs fortsatt nesten 2,5 milliarder kroner til det storstilte vaksinasjonsprogrammet. Bidraget fra Bill Gates har enorm betydning, men er ikke nok.

På tredjeplass kommer arbeidet for å bekjempe hiv og aids, og dernest ettergivelse av gjeld til de fattigste landene.

- Malaria, tuberkulose og hiv er først og fremst de fattiges svøpe. Sammenhengen mellom helse og økonomisk og sosial utvikling kan ikke understrekes nok, sier generaldirektøren i Verdens helseorganisasjon.

GAVMILD MILLIARDÆR: Bill Gates har gitt seks milliarder kroner til bekjempelse av verdens sykdommer.