Muggsopp:

Toåring døde etter muggsoppforgiftning

En to år gammel gutt døde som følge av omfattende mengder med muggsopp i hjemmet hans.

DØDE: Awaab Ishak sin far prøvde å si ifra om muggsoppskadene i leiligheten, som senere ble grunnen til at toåringen døde. Foto: Privat
DØDE: Awaab Ishak sin far prøvde å si ifra om muggsoppskadene i leiligheten, som senere ble grunnen til at toåringen døde. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Kort tid etter sin andre bursdag, døde britiske Awaab Ishak (2) i desember 2020 som følge av muggsopp.

En mugg- og soppekspert konkluderte med at leiligheten gutten bodde i, var «uegnet som menneskelig bolig».

- Guttens dødsfall er et resultat av en alvorlig luftveistilstand forårsaket av eksponering for mugg, mener rettsmedisiner Joanne Kearsley.

BADET: Slik så baderommet der gutten bodde ut. Foto: Greater Manchester Police
BADET: Slik så baderommet der gutten bodde ut. Foto: Greater Manchester Police Vis mer

Det skriver britiske Sky News, som er blant flere internasjonale medier som har omtalt dødsfallet.

Fikk hjertestans og døde

Ifølge Kearsley hadde leiligheten utilstrekkelig med ventilasjon, slik at hverdagslige aktiviteter i hjemmet førte til overflødig fuktighet og kondens.

- Hvordan skjer dette, spør rettsmedisineren.

- Hvordan dør et to år gammelt barn i Storbritannia i 2020 på grunn av eksponering for mugg, avslutter hun.

Gutten ble hastet til sykehus 19. desember etter at han slet med å puste, men ble skrevet ut morgenen etter.

To dager etter, 21. desember, fikk han hjertestans grunnet respirasjonssvikt og døde, skriver britiske BBC.

Store mengder sopp og mugg

- Halsen, luftrøret og andre luftveier var så hovne at det ble vanskelig for han å puste, hevder Phillip Lumb som utførte obduksjonen.

Det ble gjort funn av sopp i toåringens blod og lunger, i tillegg til en alvorlig betennelse.

KJØKKENET: Store deler av leiligheten ser slik ut. En rettsmedisiner mener at hjemmet er «uegnet som menneskelig bolig». Foto: Greater Manchester Police
KJØKKENET: Store deler av leiligheten ser slik ut. En rettsmedisiner mener at hjemmet er «uegnet som menneskelig bolig». Foto: Greater Manchester Police Vis mer

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) kan mugg gi både høyfeber-liknende symptomer, nesetetthet, kløende øyne og hvesende pust.

Mugg- og soppekspert Malcolm Richardson hevder at det har vært omfattende mengder sopp og mugg på både vegger og tak på kjøkkenet, badet og soverommet i lang tid.

Langvarig eksponering hjemme

Awaabs far Faisal Abdullah flyttet inn i leiligheten, en kommunal bolig, i august 2016. Ifølge Sky News la faren merke til svarte prikker av mugg på kjøkkenet i oktober 2017, men ble bedt om å bare male over det.

- Jeg følte meg trist når noen kom på besøk i leiligheten og sa at det var ekkelt. Jeg ville heller dra på besøk enn at noen skulle komme på besøk til meg, forteller kona.

Abdullah saksøkte eiendomsfirmaet Rochdale, som eide leiligheten. Saken ble tatt opp seks måneder etter guttens dødsfall, der faren fikk medhold.

- Utviklingen av Awaabs alvorlige tilstand som førte til at han døde, skyldes den langvarige eksponeringen av mugg og sopp i hjemmet, konkluderte rettsmedisineren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer