Toåring reddet av barnevernet

TROMSØ (Dagbladet): Toåringen var kraftig underernært da barnevernet endelig tok hånd om barnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moren til ungen er mentalt tilbakestående, faren kan opptre voldelig og truende. Foreldrene var overhodet ikke skikket til å ha ansvar for et lite barn.

Dagbladet får opplyst at barnet var så underernært at det kan være fare for varige helseskader. Barnevernet har forklart at de «ikke kom i posisjon» til å redde barnet fra videre vanskjøtsel og lidelse.

- Først da vi truet med å gå til avisa med saken, grep barnevernet inn, sier en kilde til Dagbladet.

Barnefarens voldelige atferd skal også være en grunn til at barnevernet nølte med å ta affære. Familien bor i en liten kommune i Finnmark. Flere personer uttrykte bekymring for barnets situasjon, og reagerte på at barnevernet ventet så lenge med å handle.

Av hensyn til taushetsplikt er det ikke mulig å få noen ansvarlige til å kommentere den alvorlige saken.

Hemmelig adresse

Av hensyn til egen sikkerhet er barnet nå plassert på hemmelig adresse på en institusjon i Finnmark. Lederen for institusjonen bekrefter overfor Dagbladet at de tok imot et underernært barn.

- Barnet er nå i bedre form, sier lederen.

Det er ansatte innen barnevernet i Nord-Norge som har bedt Dagbladet ta opp saken. Årsaken er både alvoret i den konkrete saken og et behov for å rette søkelyset på hvordan barnevernet fungerer i små kommuner.
- Det er vanskelig å få fagfolk til utkantene. Unge og uerfarne folk har ansvaret for tjenesten. Mange vegrer seg også for å gripe inn fordi forholdene er så små og gjennomsiktige, sier en ansatt i barnevernet i en kommune i Finnmark.

- De kan overta ansvaret for et barn om formiddagen og møte foreldrene på butikken om ettermiddagen. Det er selvsagt belastende og vanskelig, sier vedkommende.

Gjennomtrekk

Avdelingssjef Anne Britt Wengen ved sosial- og familieavdelingen hos Fylkesmannen i Finnmark vil ikke kommentere konkrete barnevernssaker.

- Små kommuner har først og fremst problemer med lite erfarne fagfolk og stor gjennomtrekk i etaten.

- Og lønna er fryktelig dårlig. Men vi har ikke statistisk belegg for at barnevernet fungerer dårligere i små enn i mellomstore og store kommuner, sier Wengen.