Toåring sjekkes for svineinfluensa i Vestfold

Får Tamiflu-behandling etter Mexico-ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En toårig gutt bosatt i Revetal i Vestfold er under behandling på grunn av mistanke om svineinfluensa. Det melder Tønsbergs Blad.

Toåringen har nylig vært på ferie i Mexico, der ca. 150 mennesker til nå er døde av den smittsomme sykdommen.

Ble dårlig
Familien kom tilbake til Norge i helga, og tok kontakt med lege da gutten begynte å føle seg dårlig. Det er nå tatt prøver av toåringen, som er satt på Tamiflu-kur.

- Vi regner med at prøveresultatene foreligger i morgen. Men for å være på den sikre siden har vi satt i gang full behandling med Tamiflu, forklarer Frank Thrana, kommuneoverlege i Tønsberg, overfor lokalavisa.

Guttens søsken holdes inntil videre hjemme fra skolen, og den nærmeste familien får ordinær smittevernoppfølging. Toåringen selv beskrives som i rimelig god form, og får behandlingen hjemme.

BEHANDLINGEN: Influensapreparatet Tamiflu, som den norske staten har hamstret, er medisinen toåringen nå behandles med. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
BEHANDLINGEN: Influensapreparatet Tamiflu, som den norske staten har hamstret, er medisinen toåringen nå behandles med. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Helsemyndighetene er opptatt av å sikre seg at familien ikke har vært i kontakt med mange siden de kom hjem. Da familien kom til legevakta i Tønsberg, var det imidlertid ingen andre pasienter der.

- Vi er jo klar over at han kan ha møtt flere mennesker på reisen også. Men før resultatene foreligger, er det for tidlig å spekulere over noen ting, sier kommuneoverlegen.

Isolat klart
Sykehuset i Vestfold er godt rustet til å sette folk i luftsmitteisolat, og sykehusets leger har ordre om å sette Mexico-reisende med symptomer rett i isolat.

Så langt er ikke dette funnet nødvendig; enn så lenge er helsevesenet i gul beredskap. Neste trinn, rød beredskap, inntreffer når sykdommen eventuelt er påvist.

Spesialister i Norge regner med at sykdommen før eller seinere kommer hit til lands. Land etter land melder om sykdomstilfeller, blant de seinest ankomne er Storbritannia og Sør-Korea.

Toåringen i Vestfold er den hittil fjerde personen som sjekkes for svineinfluensa her til lands. Fortsatt venter man på prøvene av en Haugesunds-mann i 40-åra - men legene finner det lite sannsynlig at han er smittet. To personer i Tromsø ble testet negativt for sykdommen i går.