Toåring sjekkes for svineinfluensa i Vestfold

Får Tamiflu-behandling etter Mexico-ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En toårig gutt bosatt i Revetal i Vestfold er under behandling på grunn av mistanke om svineinfluensa. Det melder Tønsbergs Blad.

Toåringen har nylig vært på ferie i Mexico, der ca. 150 mennesker til nå er døde av den smittsomme sykdommen.

Ble dårlig
Familien kom tilbake til Norge i helga, og tok kontakt med lege da gutten begynte å føle seg dårlig. Det er nå tatt prøver av toåringen, som er satt på Tamiflu-kur.

- Vi regner med at prøveresultatene foreligger i morgen. Men for å være på den sikre siden har vi satt i gang full behandling med Tamiflu, forklarer Frank Thrana, kommuneoverlege i Tønsberg, overfor lokalavisa.

Guttens søsken holdes inntil videre hjemme fra skolen, og den nærmeste familien får ordinær smittevernoppfølging. Toåringen selv beskrives som i rimelig god form, og får behandlingen hjemme.

BEHANDLINGEN: Influensapreparatet Tamiflu, som den norske staten har hamstret, er medisinen toåringen nå behandles med. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
BEHANDLINGEN: Influensapreparatet Tamiflu, som den norske staten har hamstret, er medisinen toåringen nå behandles med. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Helsemyndighetene er opptatt av å sikre seg at familien ikke har vært i kontakt med mange siden de kom hjem. Da familien kom til legevakta i Tønsberg, var det imidlertid ingen andre pasienter der.

- Vi er jo klar over at han kan ha møtt flere mennesker på reisen også. Men før resultatene foreligger, er det for tidlig å spekulere over noen ting, sier kommuneoverlegen.

Isolat klart
Sykehuset i Vestfold er godt rustet til å sette folk i luftsmitteisolat, og sykehusets leger har ordre om å sette Mexico-reisende med symptomer rett i isolat.

Så langt er ikke dette funnet nødvendig; enn så lenge er helsevesenet i gul beredskap. Neste trinn, rød beredskap, inntreffer når sykdommen eventuelt er påvist.

Spesialister i Norge regner med at sykdommen før eller seinere kommer hit til lands. Land etter land melder om sykdomstilfeller, blant de seinest ankomne er Storbritannia og Sør-Korea.

Toåringen i Vestfold er den hittil fjerde personen som sjekkes for svineinfluensa her til lands. Fortsatt venter man på prøvene av en Haugesunds-mann i 40-åra - men legene finner det lite sannsynlig at han er smittet. To personer i Tromsø ble testet negativt for sykdommen i går.

Norske tiltak mot svineinfluensa

Norske myndigheter har iverksatt følgende tiltak for å møte trusselen om svineinfluensa i Norge:

• Den lokale helsetjenesten har fått konkrete orienteringer om hvordan de skal håndtere pasienter som har besøkt berørte områder og deretter fått symptomer på influensa.

• Folkehelseinstituttet gir løpende råd til reisende og dem som oppholder seg i berørte områder. WHO har foreløpig ikke funnet grunn til å innføre reiserestriksjoner.

• Helsemyndighetene gjennomgår nå legemiddelsituasjonen. Lagrene av legemidler mot virus og lagrene av antibiotika er gjennomgått og vil bli supplert.

• Helsemyndighetene ba mandag helsetjenesten på alle nivåer om å gjennomgå sine beredskapsplaner. Midlertidige veiledere blir sendt ut til kommunehelsetjenesten og spesialhelsetjenesten.

• Helsedirektoratet pålegger nå leger og annet helsepersonell varslingsplikt ved mistanke om svineinfluensa.

(NTB)


Les mer om svineinfluensa på Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer