Toåring smittet av E.coli

I Nordland.

Bundled spinach is pictured in a cooler at a wholesale farmer's market in Washington September 15, 2006. U.S. supermarkets cleared shelves of bagged fresh spinach on Friday after the Food and Drug Administration warned the produce could be the source of a deadly E. coli outbreak across the nation.  REUTERS/Jonathan Ernst   (UNITED STATES)
Bundled spinach is pictured in a cooler at a wholesale farmer's market in Washington September 15, 2006. U.S. supermarkets cleared shelves of bagged fresh spinach on Friday after the Food and Drug Administration warned the produce could be the source of a deadly E. coli outbreak across the nation. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

 Den to år gamle gutten i Hadsel kommune som trolig er smittet av E. coli O157-bakterien, går ikke i barnehage. Kommunelegen ber likevel foreldre være ekstra årvåkne.

- De berørte husstandene der barnet har oppholdt seg, er blitt varslet. I samarbeid med Mattilsynet kommer vi nå til å gjøre undersøkelser i håp om å finne smittekilden, sier kommuneoverlege John William Danenbarger til Harstad Tidendes nettutgave.

Mandag formiddag holder ordføreren og helsemyndighetene pressekonferanse i Hadsel rådhus.

- Vi ser alvorlig på mistanken, og være tanker går selvølgelig til de berørte, sier ordflører Kjell BÃrge Freiberg i en pressemelding.

Slutten av uka

Han understreker at det fremdeles bare er mistanke om smitte, og at kommunen har satt i gang nødvendige tiltak. Folkehelseinstituttet og Nordlandssykehuset analyserer prøver som er tatt av gutten, og resultatene er ventet i slutten av uka.

Til sammen har fem barn fått bekreftet smitte av den farlige E. coli-bakterien.

Ett av barna døde i januar. Gutten fra Hadsel ble innlagt på Nordlandssykehuset i Bodø lørdag kveld. I tillegg er det mistanke om smitte hos én tenåring fra Hordaland og en liten jente fra Stranda i Møre og Romsdal. Også for disse to ventes det svar på prøver i slutten av uka.

- Mildt tilfelle

Jenta fra Stranda er under seks år. Hun ble innlagt på sykehuset i Ålesund fredag med harmolytisk-uremisk syndrom (HUS). Dette er en sykdom som kan føre til nyresvikt. Den oppstår oftest ved en infeksjon knyttet til E. coli bakterien.

- Det er mye som tyder pÃ¥ at dette er et mildt tilfelle av EHEC (Eschericia coli) sier kommunelege Olav Heggen til Sunnmøringen.

Ifølge kommunelegen undersøker Folkehelseinstituttet om det er sammenheng mellom denne typen og de ni andre tilfellene med E. coli den siste måneden. Legekontoret på Stranda har høynet beredskapen, og er ekstra på vakt om det skulle komme inn personer med diaré og svekket allmenntilstand.

Matprøver

Avdelingsoverlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier helsemyndighetene fortsatt ikke har noen indikasjoner på hva smittekilden kan være.

- Matprøver blir tatt over hele landet og sendt inn til sentrale myndigheter for analyse. Det at dette har pågått siden januar, kan tyde på at det kan være en matvare med lang holdbarhet, men vi vet ingenting, sier Aavitsland til NTB.

Matsmittekomiteen, som består av eksperter fra Veterinærinstituttet, Mattilsynet og flere andre etater, skal møtes igjen torsdag denne uka.

(NTB)