- Toåringen i barnevernssak

Omsorgsstrid med faren kan gjøre det vanskelig å få datteren til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Moren (21) og den to år gamle jenta som nå sitter i San-Sebastián-fengselet i byen Cochabamba i Bolivia, skal ha vært involvert i en barnevernssak her hjemme.

Etter det NRK erfarer er det vurdert slik at barnefaren ikke kan ha hovedansvaret for toåringen. Det kan gjøre det vanskelig å få barnet til Norge.

Pressevakt i Utenriksdepartementet, Bjørn Jahnsen, bekrefter at de er i dialog med barnevernet.

- Vi er i dialog med familien til de fengslede og barnevernet. Men jeg vil ikke gå inn på bakgrunnen for at vi har kontakt med barnevernet, sier Jahnsen til Dagbladet.no.

I møte med kvinnene i kveld

Ambassaden i Buenos Aires har helt siden de ble orientert om pågripelsen av fire norske statsborgere mandag ettermiddag, hatt spesielt fokus på det lille barnet.

De tre kvinnene i alderen 17-21 år ble arrestert for å ha forsøkt å smugle 23 kilo kokain gjemt i bagasjen hjem til Norge.

- Vi er veldig opptatt av hva som er barnets beste. Dette gjelder et norsk barn som er i en svært vanskelig situasjon, sier Norges ambassadør til Argentina, Nils Haugstveit, til Dagbladet.no.

I FENGSELET: De tre kvinnene som er arrestert er i alderen 17 til 22 år Foto: Arild Vik
I FENGSELET: De tre kvinnene som er arrestert er i alderen 17 til 22 år Foto: Arild Vik Vis mer

- Dere jobber nå for å få barnet hjem til Norge?

- Vi jobber med flere alternativer, og vi har ennå ikke tatt stilling til hva som vil være det beste for barnet, sier ambassadør Haugstveit.

I 18-tiden i kveld var ambassadeutsendingen og utsendinger fra konsulatet i La Paz i møte med nordmennene i San-Sebastián-fengselet.

I tillegg til å vurdere hva som skal skje videre med den to år gamle jenta, må de tre kvinnene ta stilling om de vil anke beslutningen om varetektsfengsling. Den anken må leveres innen 72 timer fra fengslingsmøtet ble avsluttet i går ettermiddag norsk tid.

- Lurt

Til Dagbladet sier moren til den 18 år gamle jenta at de fikk den fryktelige beskjeden i forgårs. Dattera har tilgang til telefon i barne- og kvinnefengslet hun sitter i. Hun mener datteren og de to andre jentene er uskyldige ofre og at de er blitt lurt.

- Hun sier hun har det greit. Vi er i sjokk, og er veldig redde. Nå venter vi bare på at UD skal gjøre sin jobb, sier moren.

Til NRK har kvinnene fortalt at de første dagene i varetekt var verst. To av dem ble plassert på glattcelle sammen med en boliviansk kvinne.

- Der var det helt forferdelig. Blod og avføring på veggene. Vi ble behandlet dårlig av politiet. Det går bra med jenta (2) her, det var verre da vi satt i varetekt, fortalte en av kvinnene. 

- Toåringen i barnevernssak

Risikerer høye straffer

Nordmennene ble pågrepet da de skulle dra fra den internasjonale flyplassen Jorge Wilstermann de Cochabamba i byen Cochabamba til Norge

De er nå siktet og vartektsfengslet for forsøk på kokainsmugling. Kvinnene sier de ikke skjønte hva som foregikk da de ble stanset av politiet. De har forklart at de kjøpte flere bager for å få med seg det de hadde handlet i  løpet av deres tre uker lange opphold Bolivia.

Skulle de norske kvinnene bli funnet skyldig - og dømt - for sin befatning med de 23 kiloene kokain, risikerer de en straff på 15-20 års fengsel.