Toåringen på barnehjem i Italia

Datteren til den drepte afghanske kvinnen på Lunner, er nå på et barnehjem i Italia.

PÅ FLUKT:  Overvåkningsfoto av mannen som er siktet for drap på en 17 år gammel jente på Grua i Oppland, sammen med den to år gamle datteren. Bildet viser de to på Oslo bussterminal før avgang til Göteborg/København med Nettbuss Express onsdag. Foto: POLITIET / NTB scanpix
PÅ FLUKT: Overvåkningsfoto av mannen som er siktet for drap på en 17 år gammel jente på Grua i Oppland, sammen med den to år gamle datteren. Bildet viser de to på Oslo bussterminal før avgang til Göteborg/København med Nettbuss Express onsdag. Foto: POLITIET / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har gått en knapp måned siden en afghanske kvinne på 17 år ble drept og hennes to år gamle jente ble bortført av barnefaren, i Grua i Lunner kommune.

Faren og jenta befinner seg nå i Italia.

- En formalitet gjør at det tar så lang tid å få henne tilbake til Norge. Det kan ta alt fra to dager til to uker, men vi kan ikke gjøre noe annet enn å vente, sier Inger Marie Støen, bistandsadvokaten til jenta.

Offentlig italiensk barnehjem Jenta bor nå på en barnevernsinstitusjon i Roma, men det er barnevernet i Norge som formelt sett har ansvaret fordi jenta er norsk statsborger.

- Vi vet at hun har det bra, men det er trist at må blir på et sånt sted. Dette er en dramatisk situasjon, men det er vanskelig å si hva det vil gjøre med toåringen. Forhåpentligvis får hun den støtten hun trenger, men vi vet jo at barn på den alderen kan reagere på det de har vært gjennom, så vi får håpe at hun klarer seg godt, sier Støen.

Barnefaren, som er av afghansk opprinnelse, sitter i arrest hos italiensk politi. Den drapssiktede 28-åringen ble pågrepet på en internettcafé i Roma, ifølge Oppland arbeiderblad. Han tok med seg jenta fra Norge til Italia, via København og ble etterlyst av Interpol. Alle grenseoverganger ble varslet om å se etter jenta.

- Han kan nekte å la seg utlevere, og hvis saken havner i italiensk rettsapparat kan det ta lenger tid, sier politiadvokat Mari Hasle Lauritzen i Vestoppland politidistrikt til Dagbladet.

Knivdrept Den unge kvinnen ble funnet drept i sitt hjem. Kvinnen søkte om asyl kort tid før hun ble drept, men aylsøknaden til 17-åringen var ikke ferdig behandlet. Obduksjonsrapporten, som vil vise hvordan kvinnen ble drept, kommer ikke før i midten av august, opplyser Hasle Lauritzen.

- Resultater fra den foreløpige obduksjonen, bekrefter at hun ble påført stikkskader og forblødde, sier konstituert politimester i Vestoppland politidistrikt, Linn Hilde Fosso, til Dagbladet.

Siktelsen er basert på funn på stedet og vitneopplysninger.

Politiet slo riksalarm og alle grenseoverganger ble varslet for å se etter jenta og en annen person, kort tid etter at jenta ble funnet. Bakgrunnen var et scenario om bortføring, som politiet jobbet etter.